30. novembra 2017

PANPEPATO

Každé sviatky okrem tradičných receptov skúšam aj nejaké novinky - tento rok je to Panpepato, čo je tradičná talianska vianočná delikatesa najčastejšie sa pripravuje v Toskánsku a v Umbrii. Receptov je veľmi veľa, každá rodina má ten svoj, ale v podstate ide o to, že tento "chlieb" obsahuje veľa orechov, kvalitnej čokolády, kávy, vína, voňavého aj klasického korenia a sušeného a kandizovaného ovocia.




Na 2 kusy (cca 500 g / 20 ks) potrebujeme :

50 g vlašské orechy
50 g lieskovce
50 g mandle
50 g hrozienka
50 g kandizované a sušené ovocie
75 g med
2 PL voda
75 g horká čokoláda
50 g múka (hladká, špaldová)
1 ČL škorica
1,5 ČL kakao
1/2 ČL mletý muškátový orech
1/2 ČL čierneho korenia

Príprava :

Zohrejeme med s vodou. Orechy posekáme, kandizované a sušené ovocie pokrájame na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a následne zmiešame s medom. Orechy a ovocie dáme do väčšej misy, pridáme medovo-čokoládovú zmes, všetky koreniny a múku a vareškou dobre premiešame. Pomocou lyžice alebo namočených či naolejovaných rúk vytvarujeme dva bochníky, dáme na pekáč na papier na pečenie a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme 20-25 minút. Vyberieme von a necháme úplne vychladnúť. Zabalíme do alobalu alebo do papiera na pečenie, uložíme na chladné miesto a necháme odležať do druhého dňa. Z bochníka sa odkrajujú plátky - vždy iba toľko čo sa skonzumuje, zvyšok sa zabalí a odloží. Koláčik je výrazne čokoládovy, lahodný, nepresladený a voňavý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára