1. januára 2018

Luxusná mrkvovo - karamelová torta

Vždy ku koncu roka sa hecnem a snažím sa upiecť nejakú tortu - vždy sa snažím vybrať nejakú zaujímavú kombináciu chutí. A toto bola veľmi dobrá voľba - chuťovo a konzistenciou výborný korpus a ľahučký nadýchaný karamelový krém. Inšpirácia je z najväčšej kuchárskej knihy na svete - z netu. 

Je fakt neskutočná, nadýchaný lahodný korpus s chrumkavými orieškami, ľahučký karamelový krém a lahodný slaný karamel na vrchu - nebíčko v ústach.



POTREBUJEME :

na korpus 

125 g hladká múka
125 g polohrubá múka
6 g prášok do pečiva
9 g sóda bicarbona
1 ČL soľ
2 ČL mletá škorica
štipka muškátový oriešok mletý
4 vajíčka (bielky a žĺtky osobitne)
200 g hnedý cukor
100 g kryštálový cukor
200 g olej rastlinný (super je orechový)
350 g mrkvy najemno postrúhanej
125 g opražených a posekaných orechov (vlašské, pekanové, mandle)

na karamel

200 g kryštálový cukor biely
60 ml voda
120 g smotana na šľahanie
30 g maslo zmäknuté
1 ČL vanilkový extrakt
1 ČL soľ

na krém

500 g krémový syr (Mascarpone, Ricotta, Lučina, Philadelphia)
300 g smotana na šľahanie
60 g práškový cukor
80 g karamel

iné

2 ks tortová forma priemer 23-24 cm
papier na pečenie
zdobenie podľa fantázie






PRÍPRAVA :

Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme žĺtky a oba druhy cukru a nakoniec postupne jemne zapracujeme olej a preosiatu múku zmiešanú so škoricou, práškom do pečiva, sódou bicarbonou, soľou, muškátovým orieškom. Úplne nakoniec vmiešame postupne mrkvu a posekané opražené orechy (ja som pridala aj kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá sa k mrkve aj orechom hodí). Cesto rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23-24 cm, ktoré sme vymastili a dno vyložili papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30-35 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečené necháme 10 minút chladnúť vo formách a následne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.

Karamel pripravíme tak, že cukor a vodu necháme zohrievať na miernom ohni pokiaľ nezhnedne. Potom odstavíme z ohňa, pridáme smotanu, dobre rozmiešame, pridáme maslo a soľ, premiešame, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť.

Na krém zmiešame krémový syr (ja som použila Ricottu a Lučinu), pridáme práškový cukor, časť karamelu (80 g) a nakoniec jemne vmiešame šľahačku pripravenú zo smotany.

Na prvý korpus nanesieme polovicu krému (aj na boky), prikryjeme druhým plátom, nanesieme zvyšný krém a celú tortu pekne ponatierame, vyrovnáme a dáme aspoň na 2-3 hodiny chladiť do chladničky. Po vychladnutí nanesieme karamel a ozdobíme podľa fantázie - ja som použila zmes orechov, mandlí a pistácií (orechy a mandle som nasucho opiekla). Po stuhnutí podávame - je úžasná, nadýchaná, ľahká, nepresladená.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára