11. novembra 2017

Bulgur s teriyaki omáčkou a zeleninou


Napriek tomu, že som jasný mäsožravec, občas ma prepadne chuť na bezmäsité jedlo. Ale musí byť chutné a podľa možnosti nie zložité na prípravu.
A ak je ešte aj zdravé tak je to úplne super.

Dnes som zvolila tento receptík - teriyaki omáčku robievam a bola som zvedavá na jej kombináciu s bulgurom, pretože doteraz som ju vždy robila iba v kombinácii s mäsom. A musím povedať, že to bola skvelá voľba.
Bulgur s teriyaki omáčkou bol jednoducho úžasný.



Na 2 porcie potrebujeme :

100 g bulgur (v surovom stave)
cca 2 dl voda
soľ
korenie
4 ks baby cvikla alebo klasická (alebo množstvo podľa chuti)
karfiol Romanesco alebo klasický karfiol či brokolica (množstvo podľa chuti)  
2-3 PL olivový olej
sezamové semienka (voliteľné)

na teriyaki omáčku :

4 PL sójová omáčka
2 PL ryžový ocot
1 PL hnedý cukor
4 cm kus čerstvý zázvor 
1/2 ČL kukuričný škrob (nemusí byť)

Príprava :


Zeleninu umyjeme, osušíme, dáme na pekáč, pokvapkáme olivovým olejom a v rúre vyhriatej na 190°C pečieme cca 35-45 minút, pokiaľ nie je zelenina upečená - občas premiešame. Po upečení ochutíme korením a v prípade potreby aj soľou a na tanieri ešte môžeme pokvapkať olivovým olejom.

Bulgur prepláchneme a dáme variť do vriacej osolenej vody - pomer buguru a vody je 1:2 (na jeden diel bulguru dáme 2 diely vody). Varíme 5 minút. Vypneme a pod pokrievkou necháme dôjsť ešte 10 minút.

Na teriyaki omáčku očistíme a najemno nastrúhame čerstvý zázvor (ak vám vadia kúsky zázvoru môžete použiť iba šťavu zo zázvoru) a zmiešame so zvyšnými surovinami - minútku prevaríme. Omáčkou zalejeme bulgur a dobre premiešame. 

A už len vychutnávame - u nás zmizlo z tanierov rýchlosťou blesku.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára