Dnes som pripravovala takú jesennú verziu risotta - s pečenými gaštanmi, tymiánom a sušenou šunkou. A opäť skvelý výsledok - risotto je prosto vždy dobrá voľba. Jemne sladkasté gaštany, vôňa čerstvého tymiánu a chuť parmezánu vytvorili dokonalú harmóniu chutí.
Na 4 porcie potrebujeme :
200 g ryže na risotto (Arborio, Carnaroli, ..)
100 g varených alebo pečených gaštanov (alebo podľa chuti)
800 ml zeleninového vývaru
100 g sušenej šunky alebo panchetty
100 g stonkového zeleru (nemusí byť)
1 dl suchého bieleho vína
40 g masla
2 PL olivový olej
čerstvý tymián alebo rozmarín
1 šalotka alebo menšia červená cibuľa
PRÍPRAVA :
Cibuľu, stonkový zeler, gaštany a sušenú šunku pokrájame na malé kúsky. Na olivovom oleji orestujeme 3-4 minúty pokrájanú cibuľu, sušenú šunku, rozmarín a stonkový zeler. Pridáme ryžu (nepreplachujeme), opražíme 3-4 minúty, podlejeme vínom, pár minút necháme vydusiť alkohol a ryžu postupne podlievame vývarom a za stáleho miešania varíme pokiaľ ryža nie je uvarená na skus. Po uvarení ryže pridáme pokrájané gaštany, premiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo, premiešame a necháme také 3 minútky odpočívať. Ako vždy delikatesa.
Nerozumiem tomu, prečo je názov risotto. Gaštany s ryžou je kórejské jedlo, nie talianske! To, že je tam ryža, neznamená, že ide o rizoto! To by potom polovica ázijskej kuchyne musela byť rizoto.
OdpovedaťOdstrániť