Na poslednom nákupe ma táto zelenina zaujala na prvý pohľad v regáli, "naživo" som ju videla prvý krát. A keďže ja rada skúšam nové veci, jeden kúsok som kúpila a následne som pátrala po pôvode a receptoch.
Zistila som, že ide o zeleninu, ktorá sa tvarom aj chuťou sa podobá brokolici či karfiolu, ale je oveľa dekoratívnejšia. Má pevnejšiu konzistenciu než klasický karfiol, preto
je vhodný aj do nákypov a na zapekanie. U našich bratov ho nazývajú "květolice" a vo Francúzsku "Vežatý karfiol". U nás je viac-menej novinkou.
Je zdrojom kyseliny listovej
(vitamín B9) a vitamínu C. Jedna porcia romanesca (100 g)
obsahuje takmer celú dennú dávku vitamínu C pre dospelého človeka a 30 %
dennej dávky vitamínu B9.
Pre svoj dekoratívny vzhľad a sviežu
zelenožltú farbu je romanesco vhodný hlavne ako príloha, výrobne chutí v
zeleninových šalátoch a s brokolicou, karfiolom či mrkvou vytvára
zaujímavú farebnú aj chuťovú kombináciu.
Takže tento víkend som skúšala rôzne recepty - Romanesco som piekla v rúre, robila na pare a zapekala. Má chuť podobnú karfiolu, ale jemnejšiu. Chutný je aj v surovom stave, takže sa dá v pohode použiť aj do fresh šalátov. Zatiaľ mi asi najviac mi chutil pečený v rúre, poliaty olivovým olejom - tým však nechcem povedať, že v inej úprave nebol chutný. Ešte sa chystám robiť s ním kari, uvidím ako mu pristane výraznejšia chuť.
Za mňa rozhodne odporúčam vyskúšať - ak budem mať možnosť, tak znovu kúpim, práve pre jeho jemnú chuť a samozrejme aj pre dekoratívny vzhľad.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára