U nás sa odjakživa na štedrý večer podáva pôstna kapustnica - bez mäsa, klobásy aj bez smotany, ktorú u nás každý rok pripravovala otcova sestra - moja krstná mama a predtým jej mama, teda moja babka.
Teším sa na ňu celý rok a jem ju celé sviatky - od štedrého dňa do Silvestra a potom sa varí ďalšia dávka, ktorú máme až do Troch kráľov,
pretože čím dlhšie kapustnica "stojí", tým je lepšia.
Potrebujeme :
Konkrétne gramáže surovín tentoraz zámerne neuvádzam,
pretože každý robí iné množstvo - u nás sa robí cca 3,5 litra :
Príprava :
kyslú
kapustu (cca 400 g) dáme do hrnca aj so šťavou, zalejeme vodou (asi 2
litre), s mierou osolíme (radšej menej ako viac, pretože kvasená kapusta je tiež slaná, takže radšej dosoliť ako presoliť), pridáme hrsť sušených hríbov, 1-2 bobkové listy a varíme
pokiaľ kapusta aj hríby nie sú mäkké. Potom vložíme
10-15 kusov sušených sliviek a varíme ďalej. Medzitým si urobíme
zápražku z jednej pokrájanej cibule, bravčovej masti alebo oleja, 1 kopcovitej PL
hladkej múky a 1/2 ČL sladkej mletej papriky, ktorú jemne osolíme, okoreníme,
prevaríme a potrebné množstvo prepasírujeme cez sitko do vriacej polievky.
Premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, korením a cukrom,
prevaríme a môžeme podávať. U nás sa zvyčajne varí deň vopred, aby sa chute prepojili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára