23. novembra 2017

Naša vianočná pôstna kapustnica


U nás sa odjakživa na štedrý večer podáva pôstna kapustnica - bez mäsa, klobásy aj bez smotany, ktorú u nás každý rok pripravovala otcova sestra - moja krstná mama a predtým jej mama, teda moja babka. 

Teším sa na ňu celý rok a jem ju celé sviatky - od štedrého dňa do Silvestra a potom sa varí ďalšia dávka, ktorú máme až do Troch kráľov, 
pretože čím dlhšie kapustnica "stojí", tým je lepšia.




Potrebujeme :

Konkrétne gramáže surovín tentoraz zámerne neuvádzam, pretože každý robí iné množstvo - u nás sa robí cca 3,5 litra : 

Príprava :

kyslú kapustu (cca 400 g) dáme do hrnca aj so šťavou, zalejeme vodou (asi 2 litre), s mierou osolíme (radšej menej ako viac, pretože kvasená kapusta je tiež slaná, takže radšej dosoliť ako presoliť), pridáme hrsť sušených hríbov, 1-2 bobkové listy a varíme pokiaľ kapusta aj hríby nie sú mäkké. Potom vložíme 10-15 kusov sušených sliviek a varíme ďalej. Medzitým si urobíme zápražku z jednej pokrájanej cibule, bravčovej masti alebo oleja, 1 kopcovitej PL hladkej múky a 1/2 ČL sladkej mletej papriky, ktorú jemne osolíme, okoreníme, prevaríme a potrebné množstvo prepasírujeme cez sitko do vriacej polievky. Premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, korením a cukrom, prevaríme a môžeme podávať. U nás sa zvyčajne varí deň vopred, aby sa chute prepojili.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára