22. novembra 2017

Opitý koláčik zo sušených sliviek

Sušené slivky mám zo sušeného ovocia asi najradšej.
Chutia mi samotné, v kapustnici, v kombinácii s mäsom a aj v tomto super koláčiku, ktorý je vzhľadom na obsah alkoholu vhodný iba pre dospelákov. 































Na tortovú formu s priemerom 22-24 cm potrebujeme :

200 g sušených sliviek (mäkších)
1,5 dl brandy
170 g hnedého cukru
80 g hladkej múky (ja som dala hladkú špaldovú a klasickú v pomere 2:1)
1/2 ČL jedlej sódy
1 dl vlažnej vody
5 bielkov
50 g mletých orechov (vlašské, lieskové, ..)
50 g masla
20 g kvalitného kakaa
100 g horkej čokolády (aspoň 50% kakaa)
1 ČL mletej škorice
štipka soli
kúsok masla a múka na natretie a posypanie formy 

PRÍPRAVA :

Sušené slivky namočíme minimálne na pol hodinu do brandy (čím dlhšie budeme marinovať tým lepšie, brandy nevylievame). V menšom hrnci prehrejeme vodu s cukrom (140 g), maslom, kakaom a čokoládou - miešame pokiaľ sa suroviny nespoja, následne odstavíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame zvyšné suché suroviny (múku, jedlú sódu, škoricu a mleté orechy). Osobitne vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme zvyšok cukru, zmes suchých prísad a nakoniec postupne vychladnutú čokoládovú zmes a 1-2 lyžice brandy, v ktorej sa marinovali slivky. 

Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou, nalejeme cesto, rozložíme namočené slivky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme cca 30 - 35 minút. Hotový ešte teplý koláč polejeme zvyškom brandy a potom už len vychutnávame.


 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára