9. novembra 2017

Veľkonočná plnka s ryžou


Napriek tomu, že tohoročná Veľká noc je dávno za nami a budúcoročná ďaleko pred nami, keď môj drahý priniesol kus údeného mäsa, tak hneď bolo jasné čo sa z neho bude robiť, pretože táto plnka je jedno z dvoch jedál, ktoré my môžeme v akomkoľvek množstve (to druhé je vianočný vyprážaný kapor).

Zistila som, že táto "naša" plnka je trocha iná, a to tým, že do nej pridávame aj ryžu, čo nie je pre toto jedlo typické. Je to náš dlhoročný rodinný recept, ktorý sa u nás pripravuje každý rok na veľkonočné sviatky a niekedy aj cez rok. 

Minulý rok som skúšala aj verziu bez ryže, bola OK, ale tá ryžová je aj tak NAJ.  




Na malú formu s priemerom 18 cm (asi 2-3 porcie) potrebujeme :

3 biele rožky
2 celé vajíčka
100 g ryže (v surovom stave)
200-250 g uvareného údeného mäsa pokrájaného nadrobno 
cca 1-1,5 dl vývaru z údeného mäsa
hrsť čerstvej posekanej petržlenovej vňate
soľ
korenie
1/2 ČL polievkového korenia (vegeta)
olej alebo maslo na vymazanie  formy
pár plátkov údenej slaniny








PRÍPRAVA :

Ryžu uvaríme v osolenej vode klasickým spôsobom a necháme čiastočne vychladnúť (môžeme použiť aj zvyšok ryže). Rožky pokrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm a každé koliesko prekrojíme na štvrtiny. Pokrájané rožky dáme do misy, polejeme vývarom z údeného mäsa, pridáme celé vajíčka, soľ, korenie, vychladnutú uvarenú ryžu, pokrájané údené mäso (najlepšie je z varených údených kostí a nie krájané ale potrhané, ale v posledných rokoch je aspoň u nás problém ich zohnať), posekanú petržlenovú vňať a polievkové korenie (v kuchyni ho vôbec nepoužívam, ale do tohto receptu sa hodí). Všetky suroviny dobre premiešame a rovnomerne rozvrstvíme do vymastenej formy, navrch dáme pár plátkov údenej slaniny a pečieme v rúre vyhriatej na 190°C cca 40-45 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára