Milujem jablkové koláče - jablkám v kombinácii s voňavým korením neodolám.
Tento recept mám už veľmi dávno a opäť prišiel čas sa k nemu vrátiť.
Tento recept mám už veľmi dávno a opäť prišiel čas sa k nemu vrátiť.
Orechové cesto, voňavá jablková plnka a jemne sladká snehová perinka.
Je skvelý, lahodný, mňamkový, nepresladený.
Na menší pekáč potrebujeme :
na cesto
150 g maslo izbovej teploty
5ks žĺtok
150 g práškový cukor
200 g polohrubá múka
1/2 prášok do pečiva
170 g mleté vlašské orechy
jablková plnka
1 kg očistené a na plátky pokrájané jablká
1 ČL voňavé korenie (škorica, korenie Jablkový závin, ...)
1/3 dl vody
sneh
5 ks bielok
štipka soli
200 g práškový cukor
Príprava :
Najskôr si pripravíme jablká - očistené a na tenké plátky pokrájané jablká podlejeme trochou vody, posypeme voňavým korením a udusíme do polomäkka - aby držali tvar a nebola z nich iba kaša. Necháme vychladnúť.
Na cesto vymiešame žĺtky s maslom a cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy. Ak je cesto priveľmi husté pridáme troška mlieka alebo minerálky. Cesto dáme na pekáč s papierom na pečenie a cca 10 minú predpečieme v rúre vyhriatej na 180°C.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň zašľaháme práškový cukor.
Na predpečené cesto rovnomerne rozvrstvíme udusené jablká, ktoré potrieme snehom z bielkov a cukru. Dopečieme ešte cca 10 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára