23. novembra 2017

Vytuningovaná nepečená jablková torta


Aj tento počin vznikol náhodou - zvýšili mi cukrárske piškóty z iného receptu, jablká a puding boli tiež doma, tak som si povedala, že vyskúšam urobiť túto hádam najznámejšiu nepečenú tortu s malými vylepšeniami - cukrárske piškóty, kyslá smotana, škorica a kvapka brandy ju posunuli o level vyššie.. 



Na tortovú formu (20 cm) potrebujeme :

1 kg očistených a na kúsky pokrájaných jabĺk
4 PL hnedého alkoholu (brandy, koňak a pod.)
1 vanilkový alebo karamelový puding
1 ČL korenia"Jablkový závin" príp. škorica či škoricový cukor
hnedý cukor na dochutenie (podľa kyslosti jabĺk)
šťava z jedného citróna
dlhé cukrárske piškóty 
250 ml kyslá smotana
vanilkový cukor
mletá škorica na posypanie
250 ml vody 

Príprava :

Postup je viac-menej tiež klasický - jablká očistíme, pokrájame na kúsky, dáme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme brandy alebo iný hnedý alkohol a chvíľu dusíme ... alkoholu sa netreba sa báť, odparí sa a zostane len príjemný podtón v plnke. Keď jablká pustia šťavu pridáme vodu a za občasného miešania varíme kým nie sú jablká mäkké. Následne ich roztlačme nástrojom na pučenie zemiakov. 

V hrnčeku rozmiešame puding s 2 dl vody, vlejeme do jablkovej zmesi a povaríme cca 2-3 minúty, odstavíme zo sporáka.

Medzitým do tortovej formy uložíme prvú vrstvu piškót - dlhé cukrárenské piškóty sa mi osvedčili, cez noc krásne zmäkli ale pritom si držali svoj tvar - a z určitého uhla torta vyzerala ako z pečeného korpusu, na piškóty nalejeme polovicu plnky, uložíme ďalšiu vrstvu piškót a rovnomerne rozotrieme zvyšnú plnku. Tortu necháme úplne vychladnúť a na vychladnutú rozotrieme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom a necháme najlepšie cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním posypeme mletou škoricou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára