Aj tento počin vznikol náhodou - zvýšili mi cukrárske piškóty z iného receptu, jablká a puding boli tiež doma, tak som si povedala, že vyskúšam urobiť túto hádam najznámejšiu nepečenú tortu s malými vylepšeniami - cukrárske piškóty, kyslá smotana, škorica a kvapka brandy ju posunuli o level vyššie..
Na tortovú formu (20 cm) potrebujeme :
1 kg očistených a na kúsky pokrájaných jabĺk
4 PL hnedého alkoholu
(brandy, koňak a pod.)
1 vanilkový alebo
karamelový puding
1 ČL korenia"Jablkový závin" príp. škorica či
škoricový cukor
hnedý cukor na dochutenie (podľa kyslosti jabĺk)
šťava z
jedného citróna
dlhé cukrárske piškóty
250 ml kyslá smotana
vanilkový cukor
mletá
škorica na posypanie
250 ml vody
Príprava :
Postup je viac-menej tiež klasický - jablká očistíme, pokrájame na kúsky, dáme do hrnca, pokvapkáme
citrónovou šťavou, pridáme brandy alebo iný hnedý alkohol a chvíľu
dusíme ... alkoholu sa netreba sa báť, odparí sa a zostane len príjemný
podtón v plnke. Keď jablká pustia šťavu pridáme vodu a za občasného miešania
varíme kým nie sú jablká mäkké. Následne ich roztlačme nástrojom na pučenie zemiakov.
V hrnčeku rozmiešame puding s 2 dl vody, vlejeme do
jablkovej zmesi a povaríme cca 2-3 minúty, odstavíme zo sporáka.
Medzitým do tortovej formy uložíme prvú vrstvu piškót - dlhé
cukrárenské piškóty sa mi osvedčili, cez noc krásne zmäkli ale pritom si
držali svoj tvar - a z určitého uhla torta vyzerala ako z pečeného
korpusu, na piškóty nalejeme polovicu plnky, uložíme ďalšiu vrstvu piškót a rovnomerne rozotrieme zvyšnú plnku. Tortu necháme úplne vychladnúť a na
vychladnutú rozotrieme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom a necháme najlepšie cez noc stuhnúť v chladničke. Pred
podávaním posypeme mletou škoricou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára