Moja srdcovka ... väčšinou u nás nechýbajú ani pri jedných sviatkoch. "Punčáky" mám rada snáď odjakživa - moja krstná mama ich robievala celé roky. Punčový rez bol náš najobľúbenejší zákusok. Asi najviac mi na nich vyhovuje tá svieža a šťavnatá chuť, pretože krémové zákusky nemám veľmi rada.
"Punčáky" vo forme tortičiek som prvý krát ochutnala, keď ich bývalá kolegyňa priniesla po sviatkoch do práce a odvtedy, čo je už pekných pár rokov, patria k mojim TOP koláčikom aj keď pri ich príprave sa narobíte trocha viac ako pri koláči na celý plech - ale zasa odpadá krájanie a okrem toho vyzerajú super.
POTREBUJEME (na cca 25 ks) :
na korpus :
4 vajíčka
4 PL práškový cukor
4 PL teplá voda
4 PL polohrubá múka
1/2 prášku do pečiva
4 PL teplá voda
4 PL polohrubá múka
1/2 prášku do pečiva
2 PL olej
na punčovinu :
zvyšky z piškóty (po vykrojení korpusov tortičiek)
rozvar z 2 PL ríbezľového alebo malinového lekváru a 1 dl horúcej vody
150 - 200 g mletých vlašských orechov
šťava z 1/2 citróna a z 1
pomaranča
1/2 - 1 dl rumu (alebo rumová aróma)
môžu sa pridať
hrozienka alebo kandizované ovocie nadrobno pokrájané
na polevu :
400 g
preosiateho práškového cukru
podľa potreby vriaca voda
šťava z 1/4
citrónu
červená potravinárska farba
Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky ... bielky so
štipkou soli vyšľaháme na
tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na
pečenie. Pečieme pri teplote 180°C cca 13 - 15 minút. Po čiastočnom vychladnutí
stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť. Následne
vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska. Zvyšky
piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z
lekváru a horúcej vody, pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté
orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby.
Obrázkový postup :
Skladujeme v uzatvorenej dóze v chladničke, alebo v chladnej miestnosti.
Vypadají nádherně, šikovná !!!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem veľmi pekne ... je to trocha piplačka, ale výsledok stojí za tú námahu.
OdpovedaťOdstrániťVýborný nápad, potrebujem na rodinnú oslavu, ďakujem 🙂
OdpovedaťOdstrániťVýborný nápad, určite vyskúšam
OdpovedaťOdstrániťDíky za recept a nápad udělám na svátek Josefum
OdpovedaťOdstrániťVyzerajú nadherne
OdpovedaťOdstrániťVypadáte dobře a určitě to bude rychlejší než klasickém punčák super
OdpovedaťOdstrániť