16. septembra 2017

Punčové mini tortičky

Moja srdcovka ... väčšinou u nás nechýbajú ani pri jedných sviatkoch. "Punčáky" mám rada snáď odjakživa - moja krstná mama ich robievala celé roky. Punčový rez bol náš najobľúbenejší zákusok.  Asi najviac mi na nich vyhovuje tá svieža a šťavnatá chuť, pretože krémové zákusky nemám veľmi rada. 



"Punčáky" vo forme tortičiek som prvý krát ochutnala, keď ich bývalá kolegyňa priniesla po sviatkoch do práce a odvtedy, čo je už pekných pár rokov, patria k mojim TOP koláčikom aj keď pri ich príprave sa narobíte trocha viac ako pri koláči na celý plech - ale zasa odpadá krájanie a okrem toho vyzerajú super.


POTREBUJEME (na cca 25 ks) :

na korpus : 

4 vajíčka
4 PL práškový cukor
4 PL teplá voda
4 PL polohrubá múka
1/2 prášku do pečiva
2 PL olej 

na punčovinu :

zvyšky z piškóty (po vykrojení korpusov tortičiek)
rozvar z 2 PL ríbezľového alebo malinového lekváru a 1 dl horúcej vody
150 - 200 g mletých vlašských orechov
šťava z 1/2 citróna a z 1 pomaranča
1/2 - 1 dl rumu (alebo rumová aróma) 
môžu sa pridať hrozienka alebo kandizované ovocie nadrobno pokrájané

na polevu : 

400 g preosiateho práškového cukru
podľa potreby vriaca voda
šťava z 1/4 citrónu
červená potravinárska farba 


PRÍPRAVA :

Najskôr si upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky ... bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Do vyšlahaných žĺtkov pridáme postupne vodu, múku s práškom do pečiva, olej a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C cca 13 - 15 minút. Po čiastočnom vychladnutí stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť. Následne vykrojíme korpusy tortičiek - čím sú menšie tým sú milšie (ja používam vykrajovačku s priemerom 3,5 cm). Ak máme piškótu vysokú, môžeme každé koliesko prekrojiť ostrým nožom horizontálne na polovicu, ak je cesto nízke spájame vždy dve kolieska. Zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky (je lepšie keď je korpus suchší - vtedy sa dá rozmrviť na menšie kúsky), zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody, pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum alebo arómu, a dobre premiešame. Ak chcete docieliť červenú farbu, je potrebné pridať kvapku potravinárskej červenej farby.

A teraz príde tá najpiplavejšia robota - ideme na tvorenie tortičiek : aby sme docielili krásne rovné steny tak jednu časť prekrojeného korpusu vložíme späť do vykrajovačky, malou lyžičkou natlačíme cca 1 ČL punčovej zmesi, priklopíme druhou časťou korpusu a pretlačíme cez vykrajovačku. Takto urobíme všetky tortičky (mne vyšlo 23 kusov priemeru 3,5 - 4 cm, alebo 16 priemeru 6 cm). Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva, a polievkovou lyžicou polejeme tortičky - necháme stuhnúť ... a je hotovo ... sú výborné, šťavnaté a roztomilé.  

Obrázkový postup :


  


 
 

Skladujeme v uzatvorenej dóze v chladničke, alebo v chladnej miestnosti.
 




7 komentárov:

  1. Ďakujem veľmi pekne ... je to trocha piplačka, ale výsledok stojí za tú námahu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborný nápad, potrebujem na rodinnú oslavu, ďakujem 🙂

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborný nápad, určite vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Díky za recept a nápad udělám na svátek Josefum

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypadáte dobře a určitě to bude rychlejší než klasickém punčák super

    OdpovedaťOdstrániť