27. septembra 2017

Kaiserschmarrn

Prvý krát som tento pre mňa úžasný dezert ochutnala iba asi pred dvomi rokmi v rybárskej bašte, nachádzajúcej sa v dedinke neďaleko nášho bydliska - u mňa to bola láska na prvé ochutnanie. A pritom je to v podstate iba hrubšia palacinka z piškótového cesta. Preto keď som niekde videla zdravšiu verziu z ovsených vločiek bolo rozhodnuté - odvtedy ho pripravujem aj nám doma.




Na 2 porcie potrebujeme :

4 kopcovité polievkové lyžice ovsených vločiek
2 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
štipka soľ
2 ČL medu alebo 2 PL cukru (ideálne hnedého)
2 lyžice hrozienok namočených v rume (voliteľné)
1 PL maslo
2-3 PL bublinková minerálka
trocha práškového cukru a škorice alebo škoricového cukru na posypanie
čerstvé ovocie na dochutenie a dekoráciu

Príprava :

Ovsené vločky v mixéri zmixujeme na múku. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Pridáme žĺtka a cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme rozmixované vločky, minerálku a časť hrozienok namočených v rume, premiešame.
Rozohrejeme panvicu, pridáme maslo, hmotu na trhanec (nesnažte sa dať všetku hmotu naraz, bude potom veľmi hrubý), osmažíme z jednej strany. Hneď ako sa dá otočíme, vareškou potrháme na kúsky, posypeme trochou trstinového cukru - tak medzi prsty, a chvíľočku (1-2 minúty) opekáme. Vyberieme na tanier, pridáme zvyšné hrozienka, čerstvé ovocie podľa chuti, poprášime práškovým cukrom a škoricou a podávame teplé. 

Podľa originál receptu sa má podávať so slivkovým kompótom - mne veľmi chutil napríklad aj s dusenými jablkami.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára