4. septembra 2017

Pohánka s bryndzou


Láska na prvé ochutnanie, alebo vlastne ešte pred tým - hneď ako som si prečítala z čoho sa jedlo skladá som vedela, že toto jedlo bude skvelé.  Zrejme za to môže bryndza, ktorú som si zamilovala až v posledných rokoch a teraz naozaj nechápem, ako som ju mohla kedysi neľúbiť. Recept je z kuchárskej knihy Martina "Pyca" Rauscha a je naozaj skvostný.




Na 2 - 3 porcie potrebujeme : 

150 g pohánky (krúpy)
1 väčšia tvrdšia paradajka
1 červená paprika
2-3 šampiňóny
2 jarné cibuľky
4 PL rastlinný olej
soľ
korenie
1-2 strúčiky cesnaku
80 g bryndze 
1,5 dl vody alebo bieleho vína (rozhodne odporúčam víno)
čerstvá petržlenová vňať prípadne iné čerstvé bylinky podľa chuti 






PRÍPRAVA :

Pohánku dobre prepláchneme a necháme odkvapkať. Cibuľku očistíme, pokrájame a do sklovita restujeme na rozpálenom oleji. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku, chvíľu restujeme, pridáme postrúhanú alebo nadrobno pokrájanú paradajku, pokrájané šampiňóny, pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, premiešame, pridáme opláchnutú a odkvapkanú pohánku, zalejeme studenou vodou alebo vínom (kombinácia s vínom je TOP - nebojte sa alkoholu, ten sa odparí a zostane iba vôňa) a pod pokrievkou dusíme cca 10 minút, nakoniec pridáme bryndzu (môžeme nahradiť Nivou, rovnako skvelá kombinácia), posekanú vňať alebo byliny, zľahka premiešame a necháme 10 minút pod pokrievkou mimo tepelného zdroja "dôjsť" ... alebo dusíme dlhšie (asi 15 minút), a po pridaní a roztopení bryndze môžeme hneď podávať. Výborná je samotná aj ako príloha k mäsu.  








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára