Láska na prvé ochutnanie, alebo vlastne ešte pred tým - hneď ako som si prečítala z čoho sa jedlo skladá som vedela, že toto jedlo bude skvelé. Zrejme za to môže bryndza, ktorú som si zamilovala až v posledných rokoch a teraz naozaj nechápem, ako som ju mohla kedysi neľúbiť. Recept je z kuchárskej knihy Martina "Pyca" Rauscha a je naozaj skvostný.
150 g pohánky (krúpy)
1 väčšia tvrdšia paradajka
1 červená paprika
2-3 šampiňóny
2 jarné cibuľky
4 PL rastlinný olej
soľ
korenie
1-2 strúčiky cesnaku
80 g bryndze
1,5 dl vody alebo bieleho vína (rozhodne odporúčam víno)
čerstvá petržlenová vňať prípadne iné čerstvé bylinky podľa chuti
Pohánku dobre prepláchneme a necháme
odkvapkať. Cibuľku očistíme, pokrájame a do sklovita restujeme na
rozpálenom oleji. Pridáme nadrobno pokrájanú papriku, chvíľu
restujeme, pridáme postrúhanú alebo nadrobno pokrájanú paradajku, pokrájané šampiňóny, pretlačený cesnak,
osolíme, okoreníme, premiešame, pridáme opláchnutú a odkvapkanú
pohánku, zalejeme studenou vodou alebo vínom (kombinácia s vínom je TOP - nebojte sa alkoholu, ten sa odparí a zostane iba vôňa) a pod pokrievkou dusíme cca
10 minút, nakoniec pridáme bryndzu (môžeme nahradiť Nivou, rovnako skvelá kombinácia), posekanú vňať alebo byliny, zľahka premiešame a necháme 10
minút pod pokrievkou mimo tepelného zdroja "dôjsť" ... alebo dusíme
dlhšie (asi 15 minút), a po pridaní a roztopení bryndze môžeme
hneď podávať. Výborná je samotná aj ako príloha k mäsu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára