9. septembra 2017

Voňavé celozrnné jablkové muffiny


Muffiny robím veľmi rada, pretože sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo pripravené a hlavne po upečení netreba nič krájať ani špeciálne zdobiť.
 

 



Tieto voňavé "jesenné" patria medzi moje úplne najobľúbenejšie, pretože nie sú príliš sladké a používam pri ich príprave zdravšie suroviny. A milujem ich vôňu - vôňu škorice a voňavého korenia. Sú veľmi dobrou voľbou napríklad aj ako sladké raňajky.


Na 9 kusov potrebujeme :

100 g špaldová celozrnná múka
50 g hladká múka
70 h trstinový cukor
1/2 prášku do pečiva
2 menšie vajíčka
1 biely jogurt (140 g)
1/2 dl mlieko
1/2 dl olej
1 PL med
1-2 jablká 
voňavé korenie

na posýpku :

15 g jemných ovsených vločiek
15 g celozrnnej múky
15 g trstinový cukor
15 g masla
podľa chuti škorica a voňavé korenie (odporúčam korenie "Jablkový závin")



PRÍPRAVA :

Vo väčšej mise zmiešame suché suroviny - obe múky, cukor, prášok do pečiva a  voňavé korenie). V druhej mise dobre vyšľaháme (stačí vidličkou) vajíčka s jogurtom, mliekom, olejom a medom a následne pridáme k suchým surovinám. Vareškou premiešame. Ak by bolo cesto príliš husté (v závislosti o d použitej múky), pridám trocha mlieka. 
 
Úplne nakoniec pridám očistené a na malé kúsky (cca 1 x 1 cm) pokrájané jablko a zľahka premiešame. Do pekáča na muffiny vložíme papierové košíčky a rozdelíme hmotu cca do 4/5 košíkov. 


Zo surovín na posýpku urobíme drobenku a rovnomerne rozdelíme na cesto. Niekedy navrch ešte prihodím aj mandľové lupienky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 25 - 30 minút (každá rúra pečie inak - kontrolujeme drevenou
špajdľou).


Niečo navyše :

Pri týchto muffinoch veľa urobí aj druh použitého voňavého korenia. Úplne TOP je zmes "Jablkový závin", ktorú však jeden čas nebolo možné zohnať. Veľmi dobrú zmes má aj "Davídkovo korenie" pod názvom Korenie do múčnikov alebo Korenie na perníčky (internetový obchod alebo niektoré farmárske obchody). Naposledy som dobrú zmes kúpila v bio predajni. Ale dobrú službu urobí aj mletá škorica či perníkové korenie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára