Jeseň je aj sezóna gaštanov. Ja veľmi neholdujem krémovým dezertom a dokonca ani gaštanom a gaštanovému pyré, ale tento zákusok je výnimočný - nie je príliš sladký, a gaštanová chuť dokonale ladí s chuťou horkej čokolády a čokoládového korpusu.
Na 1 roládu potrebujeme :
KORPUS
5 vajec
120g jemného kryštálového cukru
50 ml oleja
80g
polohrubej múky
40g kakaa
KRÉM 1
3 dl mlieka
50 g kryštálového
cukru
30 g kukuričného škrobu
250 g masla
100 g práškového cukru
150 g
gaštanového pyré
KRÉM 2
100 g krému č. 1
250 g gaštanového pyré
2 PL
rumu
POSÝPKA
100 g gaštanového pyré
50 g strúhanej horkej čokolády
1
PL rumu
Príprava :
KORPUS
Bielky za postupného pridávania cukru vyšľaháme do peny,
postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec preosiatu múku s kakaom, cesto
rozotrieme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a v rúre
vyhriatej na 190°C pečieme cca 8-10 minút, necháme mierne vychladnúť a
spolu s papierom stočíme, zabalíme do vlhkej utierky a necháme
vychladnúť.
Urobíme si posýpku (musí stuhnúť v mrazničke) - zmiešame
gaštanové pyré, strúhanú horkú čokoládu a rum, dáme do mrazničky
zmraziť.
KRÉM 1
V 2 dl mlieka rozpustíme kryštálový
cukor a necháme prevrieť. V zvyšnom mlieku rozmiešame kukuričný škrob,
pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu, ktorú zakryjeme
potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme do peny
zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne vmiešame vychladnutú kašu a
nakoniec zmäknuté gaštanové pyré.
KRÉM 2 : 100 g krému 1 vyšľaháme s
250 g gaštanového pyré a 2 PL rumu.
A ideme vrstviť - na vychladnutý
korpus dáme celý krém 2 a naň 2/3 krému 1, zrolujeme, vrch potrieme
zvyšným krémom 1 a postrúhame posýpku, ktorá nám medzitým stuhla v
mrazničke. Roládu necháme stuhnúť v chladničke a potom už len vychutnávame.
Múčnik je možno trošičku prácnejší ale určite neobanujete - výsledok
je ÚŽASNÝ.
Ak upravíme množstvo surovín (alebo máme veľkú formu či menší pekáč), môžeme urobiť ako tortu alebo koláč na plech.
... vo forme torty |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára