24. septembra 2017

Lahodná gaštanová roláda


Jeseň je aj sezóna gaštanov. Ja veľmi neholdujem krémovým dezertom a dokonca ani gaštanom a gaštanovému pyré, ale tento zákusok je výnimočný - nie je príliš sladký, a gaštanová chuť dokonale ladí s chuťou horkej čokolády a čokoládového korpusu.


... originál


Na 1 roládu potrebujeme :
KORPUS 

5 vajec
120g jemného kryštálového cukru
50 ml oleja
80g polohrubej múky
40g kakaa 

KRÉM 1 

3 dl mlieka
50 g kryštálového cukru
30 g kukuričného škrobu
250 g masla
100 g práškového cukru
150 g gaštanového pyré 

KRÉM 2 

100 g krému č. 1
250 g gaštanového pyré
2 PL rumu 

POSÝPKA 

100 g gaštanového pyré
50 g strúhanej horkej čokolády
1 PL rumu

... môj výtvor

Príprava :

KORPUS

Bielky za postupného pridávania cukru vyšľaháme do peny, postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec preosiatu múku s kakaom, cesto rozotrieme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 190°C pečieme cca 8-10 minút, necháme mierne vychladnúť a spolu s papierom stočíme, zabalíme do vlhkej utierky a necháme vychladnúť. 

Urobíme si posýpku (musí stuhnúť v mrazničke) - zmiešame gaštanové pyré, strúhanú horkú čokoládu a rum, dáme do mrazničky zmraziť.

KRÉM 1 

V 2 dl mlieka rozpustíme kryštálový cukor a necháme prevrieť. V zvyšnom mlieku rozmiešame kukuričný škrob, pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu, ktorú zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme do peny zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne vmiešame vychladnutú kašu a nakoniec zmäknuté gaštanové pyré. 

KRÉM 2 : 100 g krému 1 vyšľaháme s 250 g gaštanového pyré a 2 PL rumu.

A ideme vrstviť - na vychladnutý korpus dáme celý krém 2 a naň 2/3 krému 1, zrolujeme, vrch potrieme zvyšným krémom 1 a postrúhame posýpku, ktorá nám medzitým stuhla v mrazničke. Roládu necháme stuhnúť v chladničke a potom už len vychutnávame. 

Múčnik je možno trošičku prácnejší ale určite neobanujete - výsledok je ÚŽASNÝ.

Ak upravíme množstvo surovín (alebo máme veľkú formu či menší pekáč), môžeme urobiť ako tortu alebo koláč na plech. 


... vo forme torty


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára