26. septembra 2017

Baklažánový vejár

Baklažán som vzala na milosť iba pred pár rokmi. Kedysi táto zelenina asi nejako nebola populárna - vôbec si nepamätám z mojich mladších čias, že by sme ju doma pripravovali. Ale časom som zistila, že ak sa správne pripraví, tak je to výborné a zdravé jedlo. 


Na 2 porcie potrebujeme :

1 veľký alebo 2 menšie baklažány
80 g čerstvý kozí syr (prípadne Feta alebo iný slaný syr)
2 PL olivový olej (extra virgin)
soľ
korenie
čerstvá bazalka
šťava z polovice citróna
4-5 strúčikov cesnaku
hrsť orechov (vlašské alebo kešu)
paradajky

Príprava :

Baklažán po dĺžke nakrájame na plátky hrubé asi pol centimetra (alebo iba nakrojíme k stopke a rozprestrieme ako vejár - trocha horšie sa s ním robí, ale zasa vyzerá lepšie 😁), z oboch strán osolíme a necháme "vypotiť" cca pol hodinku. Medzitým na jemno nasekáme orechy, dáme ich do misky, pridáme väčšiu časť olivového oleja, prelisovaný alebo nadrobno pokrájaný cesnak, soľ, korenie, na kúsky natrhanú bazalku, citrónovú šťavu a dobre premiešame.

Baklažán osušíme papierovou utierkou, jemne potrieme olivovým olejom a na suchej rozpálenej grilovacej panvici z obidvoch strán opečieme (dá sa opekať aj nasucho, ale trocha sa potom lepí). Preložíme do pekáča, na ktorý sme dali papier na pečenie, každý plátok potrieme lyžičkou cesnakovo - orieškovej zmesi, posypeme časťou syra a vložíme do rúry nadstavenej na funkciu gril na pár minút, pokiaľ sa syr neroztopí. 

Podávame posypané pokrájanými paradajkami, čerstvou bazalkou a pokvapkané olivovým olejom - s kúskom chleba či bagety, alebo s plátkom sušenej šunky.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára