Tento pokrm pochádzajúci zo Stredného východu patrí k mojim pokusom rozšíriť jedálniček o iné ako u nás tradičné suroviny. Bulgur patrí k obilninám - je to celozrnná pšenica, predvarená a nalámaná, čím je ľahšie pre telo stráviteľnejšia. Chutí jemne po orieškoch.
Na 4 porcie potrebujeme :
200 g bulguru
šťavu z 1/2 citróna
2-3 PL olivového oleja
kopec posekanej petržlenovej vňate
3-4 stonky čerstvej mäty
na malé kúsky pokrájané cherry paradajky
čerstvá uhorka (množstvo podľa chuti)
olivy (voliteľné)
Príprava :
Bulgur uvaríme tak, že na 1 diel bulguru dáme zovrieť 2 diely vody alebo vývaru. Do vriacej osolenej vody nasypeme prepláchnutý bulgur,
varíme 5 minút, odstavíme a necháme 10 minút dôjsť. Presypeme do
misy, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, premiešame, pridáme posekanú petržlenovú vňať a mätu, pokrájané cherry paradajky,
čerstvú uhorku a olivy alebo inú zeleninu podľa chuti. Môžeme posypať
slaným syrom alebo bryndzou a jesť buď samotný alebo ako prílohu k mäsku. Pred jedením by mal šalát odstáť cca 15 minút aby sa chute prepojili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára