11. septembra 2017

Domáca slivkovo - oriešková nátierka

Tento recept, ako to v mnohých prípadoch býva - vznikol náhodou, pri viac-menej neúspešnom pokuse vyrobiť domáce lieskovo-orieškové maslo.

Nakoľko moja domáca strojová výbava zlyhala na celej čiare - nebola schopná z orieškov vymixovať krém, tak som to asi po hodine vzdala a z polotovaru nakoniec vznikla chutná orieškovo-slivková nátierka, ktorá pripomína Nutellu, ale je menej sladká a s ovocným podtónom, ktorý jej dodáva šmrnc.



POTREBUJEME (na cca 180 g) :

130 g lieskové oriešky
2 PL javorový sirup
1-2 PL domáceho slivkového lekváru
1 PL kakao

PRÍPRAVA :

Oriešky vysypeme na plech a na 10 - 12 minút vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Následne vyberieme a trením očistíme od šupiek. Očistené oriešky vložíme do mixéra (motor min. 900 - 1000 W) a mixujeme až pokiaľ nedocielime jednoliatu masu, ktorá sa lepí na steny nádoby (je treba opakovane zoškrabovať). Pridáme javorový sirup, kakao a premixujeme. Nakoniec pridáme lekvár (množstvo podľa chuti), premixujeme a dáme do vhodnej uzatváracej nádoby. Kto by chcel úplne zdravú verziu, tak slivkový lekvár nahradí sušenými slivkami rozvarenými v troche vody alebo rozvarenými čerstvými slivkami - ja som musela improvizovať. Skladujeme v chladničke. Skvelá nátierka na chlebík, vianočku, palacinky, do ovsenej kaše alebo len tak na maškrtenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára