4. septembra 2017

Šalát s quinoi


Quinou som "objavila" v rámci môjho redukčného obdobia 😅, keď som hľadala zdravšiu alternatívu k ryži. Jedná sa o plodinu pochádzajúcu z Južnej Ameriky (Peru, Bolívia). Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok (napr. aminokyseliny, kalcium, fosfor, železo). Jedlá je celá rastlina, ale u nás sa dajú dostať iba semená, ktoré môžu byť rôznej farby.

Po pokuse s cous-cousom, ktorý mi nesadol, bulgure a pohánke, ktoré naopak môžem - bol toto pokus č. 4 a vydaril sa.  


 

Na 4 porcie potrebujeme : 

200g quinoi
200g uvarenej čiernej fazule (alebo čiernej fazule z plechovky)
1 žltá paprika
1 červená paprika
menšia červená cibuľa
hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate

na zálievku : 

3 PL balzamikového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL limetkovej šťavy
2-3 PL olivového oleja

Príprava :

Quinou namočíme na 10 minút do vody, scedíme, uvaríme podľa návodu a necháme mierne vychladnúť. Pokrájame nadrobno žltú aj červenú papriku, červenú cibuľu a hrsť koriandrovej alebo petržlenovej vňate. Pripravíme zálievku zmiešaním všetkých surovín. Vo väčšej mise zmiešame uvarenú a vychladnutú quinou, fazuľu, papriku, vňať a zálievku ... a máme chutný letný šalát.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára