Na rad prišla verzia risotta s tekvicou, na ktorú som sa už dlhšie chystala a čakala som iba na sezónu tekvíc 😁 .. ako inak, aj táto verzia je super ... osobne si myslím, že risotto je super v akejkoľvek verzii - kombinácia vína, parmezánu, masla jednoducho nemôže sklamať.
250 g ryže určenej na risotto (Carnaroli, Arborio, Vialone)
1 - 1,5 l zeleninový vývar
1 dl bieleho vína
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
3 PL olivový olej
300 g pyré z tekvice (uvarená a rozmixovaná tekvica Hokkaido, muškátová),
čerstvá chilli paprička
300 g pyré z tekvice (uvarená a rozmixovaná tekvica Hokkaido, muškátová),
čerstvá chilli paprička
30 g strúhaného parmezánu alebo syra podobného typu
30 g masla
šťava z 1/2 limetky alebo citróna
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
Postup :
V
širšom hrnci alebo vo vyššej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme
nadrobno pokrájanú šalotku alebo cibuľu, o čosi neskôr cesnak a opražíme
do sklovita - cibuľa nesmie chytiť farbu. Pridáme ryžu (pozor
NEOPLACHUJEME - škrob zabezpečí krémovú konzistenciu risotta), obalíme v
olivovom oleji, pridáme víno, pár minút varíme aby sa odparil alkohol a
následne po častiach pridávame vývar a miešame pokiaľ nie je ryža
uvarená na skus. Pár minút pred dovarením ryže vmiešame pyré z tekvice (ja som použila Hokkaido Tekvicu), dobre premiešame a necháme pár minút variť. Pridáme pokrájanú čerstvú chilli papričku, limetkovú alebo citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, odstavíme zo sporáka, navrch dáme pár kúskov
masla, prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať, premiešame a podávame.
A toto je verzia s hubami a sušenou šunkou ... huby som pridala asi v polovici varenia, sušenú šunku (pokrájanú a nasucho opečenú) až tesne pred dokončením ... fantasticky sa k tekvicovému risottu hodili.
A toto je verzia s hubami a sušenou šunkou ... huby som pridala asi v polovici varenia, sušenú šunku (pokrájanú a nasucho opečenú) až tesne pred dokončením ... fantasticky sa k tekvicovému risottu hodili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára