2. septembra 2017

Krémové tekvicové risotto


Na rad prišla verzia risotta s tekvicou, na ktorú som sa už dlhšie chystala a čakala som iba na sezónu tekvíc 😁 .. ako inak, aj táto verzia je super ... osobne si myslím, že risotto je super v akejkoľvek verzii - kombinácia vína, parmezánu, masla jednoducho nemôže sklamať.




Na 4 porcie potrebujeme :

250 g ryže určenej na risotto (Carnaroli, Arborio, Vialone)
1 - 1,5 l zeleninový vývar
1 dl bieleho vína
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
3 PL olivový olej
300 g pyré z tekvice (uvarená a rozmixovaná tekvica Hokkaido, muškátová), 
čerstvá chilli paprička
30 g strúhaného parmezánu alebo syra podobného typu 
30 g masla
šťava z 1/2 limetky alebo citróna
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie



Postup : 

V širšom hrnci alebo vo vyššej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku alebo cibuľu, o čosi neskôr cesnak a opražíme do sklovita - cibuľa nesmie chytiť farbu. Pridáme ryžu (pozor NEOPLACHUJEME - škrob zabezpečí krémovú konzistenciu risotta), obalíme v olivovom oleji, pridáme víno, pár minút varíme aby sa odparil alkohol a následne po častiach pridávame vývar a miešame pokiaľ nie je ryža uvarená na skus. Pár minút pred dovarením ryže vmiešame pyré z tekvice (ja som použila Hokkaido Tekvicu), dobre premiešame a necháme pár minút variť. Pridáme pokrájanú čerstvú chilli papričku, limetkovú alebo citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, odstavíme zo sporáka, navrch dáme pár kúskov masla, prikryjeme a necháme 5 minút odpočívať, premiešame a podávame.

A toto je verzia s hubami a sušenou šunkou ... huby som pridala asi v polovici varenia, sušenú šunku (pokrájanú a nasucho opečenú) až tesne pred dokončením ... fantasticky sa k tekvicovému risottu hodili.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára