16. septembra 2017

Lahodné čokoládové muffiny s drobným ovocím


Lepšie čoko muffiny som zatiaľ nejedla. Lahodné, nadýchané, extra čokoládové s kyselkavými malinami, ktoré tú čokoládovú chuť ešte pozdvihnú o level vyššie. Po voňavých jablkových muffinkách sú tieto moje druhé najobľúbenejšie. Lahodná čokoládová chuť doplnená sviežosťou ovocia je neskutočne dobrá. Ak chcete slávnostnejšiu verziu - stačí doplniť nejakým fajnovým krémom.




Na cca 16-18 kusov potrebujeme :

200 g polohrubej múky,
1 čokoládový puding (neuvarený - iba prášok), 
85 g hnedého cukru, 
1 čajová zarovnaná lyžička sódy bicarbóny alebo 2 ČL prášku do pečiva, 
1 vanilkový cukor, 
2 PL kakaa, 
2 vajíčka, 
1 kyslá smotana 200g alebo biely jogurt, 
0,5 dl mlieka, 
80 g rozpusteného masla, 
100 g horkej čokolády nasekanej na kúsky,
cca 150 - 200 g ovocia (ideálne sú maliny, ríbezle, višne)


.. toto je verzia bez krému, tiež veľmi chutná

PRÍPRAVA :


Suroviny si rozdelíme na suché a mokré, a každé zmiešame v osobitnej mise. Teda v jednej mise zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, pudingový prášok, jedlú sódu a lebo prášok do pečiva, kakao a posekanú čokoládu, a v druhej smotanu, vajíčka, mlieko a maslo. 

Obe masy ručne (muffiny miešame zásadne ručne, inak budú po upečení hutné, nebudú nadýchané) premiešame, nakoniec vmiešame pokrájané ovocie (ja mám najradšej maliny, ale výborné sú aj višne či ríbezle (ak používame čerstvé maliny - tie dáme až na pekáči do cesta, pri miešaní by sa rozpadli - do cesta je lepšie použiť mrazené). Ja väčšinou aj mrazené vtláčam až nakoniec do cesta. Do muffinového pekáča dáme papierové košíky, ktoré naplníme do 2/3 zmesou a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 - 20 minút (treba kontrolovať špajdľou, každý rúra pečie trocha inak). 

Ja tieto čokoládové dezerty často podávam s ovocnou omáčkou (rozmixované a v prípade potreby aj prepasírované ovocie so štipkou cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy), alebo s pikantným ovocným džemom - kyslastá chuť výborne dopĺňa čokoládovú chuť. 

.. verzia s jemným Mascarpone čokoládovým krémom



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára