1. septembra 2017

Hokkaido tekvica zapekaná s Nivou

A opäť tu máme sezónu tekvíc. Ja osobne sa snažím prísť na chuť tekviciam a tak skúšam rôzne varianty prípravy - táto patrí k mojim najobľúbenejším. Podľa mňa tekvica k svojej nevýraznej chuti potrebuje niečo chuťovo výrazné - a toto presne spĺňa chuť syra Niva.


Na 1 porciu potrebujeme :

1 malú Hokkaido tekvicu   
1 menšiu šalotku
1 veľký alebo dva menšie zemiaky
70 g syra Niva (Gorgonzola, Feta)
25 g maslo
soľ
korenie
tymián 




PRÍPRAVA :

Z umytej a osušenej tekvice odkrojíme vrch tak, aby nám zostala hlbšia spodná časť. Jadierka vyberieme (môžeme umyť a usušiť ako maškrtu k vínku). Tekvicu (spodnú aj vrchnú časť) spolu s neošúpanou šalotkou dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme cca 35 - 40 minút do mäkka. Pokiaľ sa pečie tekvica tak očistíme a uvaríme zemiaky, z ktorých urobíme zemiakovú kašu (iba s maslom - bez mlieka). Po upečení do zemiakov vytlačíme zo šupy vnútro upečenej cibule aj vnútro z upečenej tekvice - upečenú dužinu vyberáme opatrne lyžicou, treba dávať pozor - šupa je krehká a ľahko sa pretrhne. Zemiaky zmiešané s cibuľou a vnútrom z tekvice premiešame, dochutíme soľou a korením, pridáme trocha syra (solíme opatrne - syr je slaný) a naplníme do spodnej časti z tekvice. Navrch rozdrobíme zvyšný syr a vrátime späť do rúry - zapekáme pokiaľ sa syr neroztopí (ja som zapekala pod grilom asi 5 minút). Výborné bezmäsité jedlo.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára