16. októbra 2017

Francúzska cibulačka s talianskym nádychom


Cibuľu veľmi nemusím, ale túto polievku som si obľúbila ani neviem prečo.  
 Je jednoduchá na prípravu a v chladnom jesennom a zimnom období zahreje.

Pri jej príprave používam vychytávku od Gigiho, čo je majiteľ predajne talianskych potravín v našom meste, u ktorého nakupujem, a to variť v polievke kúsok parmezánu, ktorý dodá úžasnú chuť.




Na 4 porcie potrebujeme : 

2 väčšie cibule (klasické, nie červené)
1 liter vývaru (zeleninový alebo iný)
1/2 ČL sušený tymian 
20 g maslo
cca 1 dl biele suché víno
soľ
korenie
kúsok parmezánu (najlepšie je použiť kraj, ktorý sa inak aj tak nedá použiť)
1 PL múky
1 ČL kryštálového alebo krupicového cukru
kúsok bagetky alebo chleba a tvrdý syr na vložku 

Príprava :

Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pol kolieska. V hrnci rozpustíme na miernom ohni maslo, pridáme cibuľu, cukor a za občasného miešania cibuľu restujeme až pokiaľ cibuľa nemá tmavú hnedú farbu. Pridáme víno, pár minút varíme aby sa odparil alkohol z vína, poprášime vínom, premiešame, prilejeme vývar, pridáme syr, ochutíme korením a tymiánom a varíme 20 minút. Nakoniec v prípade potreby dochutíme soľou (vývar je osolený, treba chutnať).

Na vložku do polievky nasucho opečieme na panvici alebo v rúre kolieska bagetky alebo chleba, navrch dáme postrúhaný syr výraznejšej chuti a zapečieme pod grilom.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára