4. októbra 2017

Krémová cuketová polievka

Skvelý recept z kuchyne šéfkuchára Marcela Ihnačáka - minimum surovín, jednoduchá príprava a výborná chuť.  Ja ju varím rada a často, patrí k mojim polievkovým favoritom. V závislosti od druhu použitej cukety (zelená alebo žltá) bude rozdielna aj farba polievky - tá na foto je zo žltej, ošúpanej cukety, ak použijete mladú, ktorú netreba šúpať, bude farba intenzívnejšia.





 Na 4 porcie potrebujeme :

30 g masla
2 PL olivového oleja (nemusí byť - robievam iba s maslom)
1 väčšia cibuľa pokrájaná na malé kúsky
2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno
menšia chilli paprička alebo štipka chilli korenia (nemusí byť)
1,5 kg cukety 
3 veľké stonky čerstvej petržlenovej vňate 
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 liter teplého vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
1 dl teplého mlieka
kyslá smotana a opečená slanina (sušená šunka) na ozdobenie 
1-2 PL ocot (voliteľné)

Príprava :

V hrnci roztopíme maslo s olejom. Pridáme pokrájanú cibuľu, cesnak a chilli a restujeme pokiaľ cibuľa trocha nezmäkne. Pridáme umytú cuketu pokrájanú na kolieska alebo aj menšie kúsky (ak je cuketa väčšia, s kolieskami sa zle v hrnci pracuje), posekanú petržlenovú vňať, prikryjeme a dusíme 10 minút. Potom prilejeme teplý vývar a varíme 20 minút. 



... pred mixovaním

Ochutíme soľou, korením, pridáme mlieko a všetko zmixujeme. Podávame s opečenými kúskami slaniny alebo sušenej šunky a kopčekom kyslej smotany (u nás smotana nie je v obľube, preto podávam iba s opečenou slaninou alebo sušenou šunkou). Občas pridávam aj trošku octu a mám zasa trocha "inú" polievku (najmä do polievky zo žltej cukety, ktorá sa mi zdá menej chuťovo výrazná ako z tej zelenej). 

Podľa tohto receptu pripravujem aj iné krémové zeleninové polievky, iba vynechám petržlenovú vňať.

 

... polievka z mladej zelenej neošúpanej cukety

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára