Tento recept som chcela vyskúšať už dlhšie a konečne som si našla čas - sú jemné, nadýchané, s delikátnou vôňou škorice a klinčekov.
Na 12 kusov potrebujeme :
190 g tekvicového pyré (upečená muškátová tekvica, cca 280 g)
1 vajce
100 g celozrnnej špaldovej múky
50 g hladkej múky špeciál
50 g polohrubej múky
120 g práškového cukru
1/2 ČL perníkového korenia
1/2 ČL korenia "Jablkový závin" (zmes mletých klinčekov, škorice a badiánu)
1/4 ČL mletej Bourbon vanilky (alebo vnútro z 1/2 vanilkového struku)
1 ČL vanilkového extraktu
0,5 dl rastlinného oleja
1 ČL prášku do pečiva
1 zarovnaná ČL sódy bicarbony
1 kopcovitá PL bieleho jogurtu
bublinková minerálka podľa potreby (ak je cesto príliš tuhé)
hrozienka namočené v rume aj s časťou rumu (voliteľné)
Príprava :
Upečieme si tekvicu - prekrojíme na 1/4, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C do mäkka, trvá to cca 35 - 40 minút. Po upečení necháme trocha vychladnúť, lyžicou zoškrabeme upečenú dužinu.
V jednej mise zmiešame varechou sypké suroviny (múka, cukor, korenie Jablkový závin, perníkové korenie, mletú Bourbon vanilku, prášok do pečiva, sódu bicarbonu). V druhej mise zmiešame dužinu z upečenej tekvice, vanilkový extrakt, vajce, olej. Dôležité je nemixovať ale miešať cesto ručne.
Obe hmoty ručne varechou jemne premiešame (určite nemixovať). Ak je cesto príliš tuhé pridáme po troche bublinkovú minerálku. Môžeme pridať hrozienka namočené v rume aj s časťou rumu.
Do pekáča na muffiny vložíme do otvorov papierové košíčky a do 2/3 naplníme cestom. Ja som na vrch dala ešte voňavú posýpku (maslo, špaldová múka, trocha cukru a voňavé korenie - nemusí byť). Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút (vyskúšame špajdľou).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára