21. októbra 2017

Bravčová panenka plnená sušenými slivkami


"Prasiatko pod slivkou" - pod týmto názvom bol recept, ktorým som sa inšpirovala uverejnený vo veľmi dávnej minulosti v nejakom časopise. Myslím si, že to bol recept herca Olda Hlaváčka, ale zaručiť to už neviem, keďže to bolo už veľmi, veľmi dávno. 

Je to na prípravu a suroviny veľmi jednoduchý recept, ale o čo jednoduchší je na prípravu o to efektnejší je výsledok - chuť je excelentná. Chuť sladkých sušených sliviek, jemného bravčového mäska a slanej sušenej šunky tvorí dokonalú harmóniu.


 

Na dve porcie potrebujeme :

1 stredne veľkú bravčovú panenku
150 - 200 g sušených sliviek bez kôstky
4 plátky sušenej šunky alebo mäsitej slaniny nakrájanej na tenké plátky
1-2 PL olej

PRÍPRAVA : 

Rúru si vyhrejeme na 180°C. Mäso očistíme, odkrojíme konce a rozkrojíme na 2 polovice - mali by nám vzniknúť 2 kusy dlhé cca 10 cm. Každý kus v strede prepichneme úzkym a ostrým nožom tak, aby vznikol úzky tunel, ktorý naplníme sušenými slivkami, obalíme plátkami sušenej šunky alebo slaniny a na rozpálenej panvici na troche oleja opečieme zo všetkých strán.  Mäso preložíme na pekáč s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre dopekáme 8-10 minút. Ako príloha sa najviac hodí zemiaková kaša alebo opekané zemiaky.

Verzia č. 2



Robievam aj variantu bez sušenej šunky, so slivkovou omáčkou. Postup je vcelku rovnaký, iba namiesto obalenia šunkou mäso iba potriem olejom, v ktorom som rozmiešala mletú papriku, štipku chilli a cesnak.  Na slivkovú omáčku iba rozvarím v troške vody alebo červeného vína sušené slivky, ochutím korením, štipkou soli, škorice a chilli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára