Po cuketových a tekvicových som dnes vyskúšala cviklové halušky. So syrovou omáčkou z Nivy a parmezánu boli fantastické. V pozadí cítiť jemnučko chuť a vôňu červenej repy, ale omáčka to vyladí. Určite by boli výborné aj s bryndzou, ale mne osobne sa k červenej repe viac hodí výrazná chuť syra s modrou plesňou. Ak nerátam varenie (pečenie) červenej repy, ktorú si môžete pripraviť aj dopredu, tak príprava trvá max. 15-20 minút.
Na 4 porcie potrebujeme :
600 g pyré z upečenej alebo uvarenej červenej repy (cvikla)
1 bielok
150 - 200 g múky (celozrnná, špaldová, polohrubá, hladká, ...)
štipka soli
na omáčku :
80 - 100 g syra s modrou plesňou
20 g parmezán
cca 1,5 - 2 dl smotana alebo mlieko
sušené oregano (nemusí byť)
Príprava :
Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Vlastne iba vareškou zmiešame pyré z červenej repy (rozmixovaná uvarená alebo upečená a očistená červená repa), múku (ja som kombinovala celozrnnú špaldovú s pšeničnou polohrubou), bielok (ja som použila žĺtok, ktorými zvýšil z iného receptu a myslím si, že aj maličké celé vajíčko by urobilo rovnakú službu) a soľ na konzistenciu klasického haluškového cesta. Halušky uvaríme v osolenej vriacej vode - keď vyplávajú navrch hneď ich vyberieme von - dlhším varením stratia farbu. Halušky sú jemnejšie ako klasické zemiakové, preto s nimi treba narábať opatrnejšie - ja som časť omáčky dala na dno taniera, naložila som halušky a navrch som dala zvyšok omáčky (ktorá tým ako chladla aj tuhla, ale na chuti jej to neubralo). K syru s modrou plesňou sa hodí oregano, tak ak máte radi kľudne posypte.
Syrovú omáčku robím veľmi jednoduchú, vlastne iba v smotane alebo mlieku rozpustím syr výraznej chuti a dochutím štipkou sušeného oregana - tak nám chutí najviac.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára