8. augusta 2017

Sypaný ovocný koláč


... s miešaným ovocím (ríbezle, čučoriedky, maliny)

Prvý krát som recept skúšala, keď som dostala čučoriedky. Tento recept ma zaujal najmä preto, že bol jednoduchý na prípravu - nebolo potrebné použiť žiadne prístroje ani váhu ... ingrediencie som však upravila podľa seba - použila som zdravšiu alternatívu pôvodných surovín a niektoré som vymenila či doplnila. Výsledok predčil všetky moje očakávania, koláč bol nadýchaný, chutný a vláčny, a to aj po dvoch dňoch - odteraz budem používať tento korpus na všetky ovocné koláče, najmä z bobuľového ovocia.


... čučoriedkový
Potrebujeme :

1 a štvrť hrnčeka (cca 2 dl) celozrnnej múky
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček hnedého cukru
1 čajovú lyžičku jedlej sódy
170g studeného masla
kôru z jedného citróna
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
1 vajce
1 kyslú smotanu
1/2 čajovej lyžičky soli
2 a 1/2 hrnčeka čučoriedok
1 čajovú lyžičku škorice (alebo škoricový cukor či korenie "Jablkový závin"
tortovú formu s priemerom 24 cm
papier na pečenie)




PRÍPRAVA :


Z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča. V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 čučoriedok. Do zvyšnej posýpky pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto, ktoré navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie. Na vrch rozsypeme zvyšné čučoriedky a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.

... verzia s čučoriedkami


... ovocný


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára