Prvý krát som recept skúšala, keď som dostala čučoriedky. Tento recept ma
zaujal najmä preto, že bol jednoduchý na prípravu - nebolo potrebné použiť žiadne prístroje ani váhu
... ingrediencie som však upravila podľa seba - použila som zdravšiu
alternatívu pôvodných surovín a niektoré som vymenila či doplnila. Výsledok predčil všetky moje očakávania, koláč bol nadýchaný, chutný a
vláčny, a to aj po dvoch dňoch - odteraz budem používať tento korpus na
všetky ovocné koláče, najmä z bobuľového ovocia.
... čučoriedkový |
1 a štvrť hrnčeka (cca 2 dl) celozrnnej múky
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček hnedého cukru
1 čajovú lyžičku jedlej sódy
170g studeného masla
kôru z jedného citróna
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
1 vajce
1 kyslú smotanu
1/2 čajovej lyžičky soli
2 a 1/2 hrnčeka čučoriedok
1 čajovú lyžičku škorice (alebo škoricový cukor či korenie "Jablkový závin"
tortovú formu s priemerom 24 cm
papier na pečenie)
PRÍPRAVA :
Z 2 hrnčekov múky,
hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z
ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu,
alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na
posypanie koláča. V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny
(smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 čučoriedok. Do zvyšnej
posýpky pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, citrónovú kôru,
soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto, ktoré
navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na
pečenie. Na vrch rozsypeme zvyšné čučoriedky a nakoniec odložený
hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie. Pečieme v rúre
vyhriatej na 200°C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie
rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.
... verzia s čučoriedkami |
... ovocný |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára