2. augusta 2017

Plnený Hermelín

Veľmi chutné a efektné jedlo, vhodné ako chuťovka k vínku, ktoré sčasti vzniklo viac-menej náhodou. Základnú variantu s orechmi a cesnakom som ochutnala na nejakej oslave a pri je následnej príprave ma napadlo vyskúšať aj iné náplne (sušené figy, sušené paradajky, pistácie, chilli papričky, opražené sezamové semienka, mak) - fantázii sa medze nekladú.
 

POTREBUJEME (vždy na jeden kus syra) :

Hermelín, alebo iný podobný syr s bielou plesňou
cca 15 jadier vlašských orechov
1 väčší alebo 2 malé strúčiky cesnaku 
štipka soli
1 - 2 sušené figy
1 - 2 sušené paradajky (také bez nálevu, vo vrecúšku)
nesolené pistácie



PRÍPRAVA :

Syr prekrojíme horizontálne na 2 polovičky a z oboch polovíc opatrne lyžičkou vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli misky s cca 0,5 cm okrajom.



 
Zo syra, ktorý sme "vydlabali" urobíme plnku podľa chuti :

orechová plnka


k syru pridáme mleté vlašské orechy (alebo pistácie, prípadne mix), pretlačený cesnak, štipku soli a korenia, vidličkou zmiešame


figová plnka


k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené figy, odporúčam mäkšie, s ktorými  sa lepšie pracuje, zmiešame a ochutíme štipkou soli


paradajková plnka

k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené paradajky, posekané pistácie,  štipku soli a korenia, premiešame



***********************************

Hotovú plnku vrátime späť do jednej z vydlabaných polovíc syra, pritlačíme a priklopíme druhou polovicou - snažte sa polovice spojiť presne na tom mieste ako boli rozkrojené, výsledok bude krajší. 




Každý syr zabalíme osobitne do pôvodného obalu alebo alobalu a necháme v chladničke stuhnúť. 




Odporúčam urobiť deň vopred, aby sa v chladničke chute prepojili. Pred podávaním pokrájame na trojuholníčky a servírujeme napríklad s ovocím (hrozno, jablko), čerstvou zeleninou či orechmi.




Ja som posekala sušené paradajky a pistácie príliš nahrubo, pri krájaní sa "vylupovali" kúsky - treba posekať na jemnejšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára