Veľmi chutné a efektné jedlo, vhodné ako chuťovka k vínku, ktoré sčasti vzniklo viac-menej náhodou. Základnú variantu s orechmi a cesnakom som ochutnala na nejakej oslave a pri je následnej príprave ma napadlo vyskúšať aj iné náplne (sušené figy, sušené paradajky, pistácie, chilli papričky, opražené sezamové semienka, mak) - fantázii sa medze nekladú.
POTREBUJEME (vždy na jeden kus syra) :
Hermelín, alebo iný podobný syr s bielou plesňou
cca 15 jadier vlašských orechov
1 väčší alebo 2 malé strúčiky cesnaku
štipka soli
1 - 2 sušené figy
Syr prekrojíme horizontálne na 2 polovičky a z oboch polovíc opatrne lyžičkou vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli misky s cca 0,5 cm okrajom.
Zo syra, ktorý sme "vydlabali" urobíme plnku podľa chuti :
orechová plnka :
k syru pridáme mleté vlašské orechy (alebo pistácie, prípadne mix), pretlačený cesnak, štipku soli a korenia, vidličkou zmiešame
figová plnka :
k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené figy, odporúčam mäkšie, s ktorými sa lepšie pracuje, zmiešame a ochutíme štipkou soli
orechová plnka :
k syru pridáme mleté vlašské orechy (alebo pistácie, prípadne mix), pretlačený cesnak, štipku soli a korenia, vidličkou zmiešame
figová plnka :
k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené figy, odporúčam mäkšie, s ktorými sa lepšie pracuje, zmiešame a ochutíme štipkou soli
paradajková plnka :
k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené paradajky, posekané pistácie, štipku soli a korenia, premiešame
k syru pridáme nadrobno pokrájané sušené paradajky, posekané pistácie, štipku soli a korenia, premiešame
***********************************
Hotovú plnku vrátime späť do jednej z vydlabaných polovíc syra, pritlačíme a priklopíme druhou polovicou - snažte sa polovice spojiť presne na tom mieste ako boli rozkrojené, výsledok bude krajší.
Ja som posekala sušené paradajky a pistácie príliš nahrubo, pri krájaní sa "vylupovali" kúsky - treba posekať na jemnejšie.
Každý syr zabalíme osobitne do pôvodného obalu alebo alobalu a necháme v chladničke stuhnúť.
Odporúčam urobiť deň vopred, aby sa v chladničke chute prepojili. Pred podávaním pokrájame na trojuholníčky a servírujeme napríklad s ovocím (hrozno, jablko), čerstvou zeleninou či orechmi.
Ja som posekala sušené paradajky a pistácie príliš nahrubo, pri krájaní sa "vylupovali" kúsky - treba posekať na jemnejšie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára