15. augusta 2017

Fantastický banánový koláč s arašidovou polevou

Koláče a zákusky s banánmi patria k našim najobľúbenejším. A keďže sa nám nazbieralo zopár banánov, ktoré už mali svoje najlepšie časy za sebou (u nás fičia skôr nedozreté ako prezreté), rozhodla som sa ich zúžitkovať na tento úžasný koláč. A poviem Vám, tá úžasná vôňa, čo sa šírila z rúry počas pečenia.  Nakoniec z toho vzišiel úžasný, vláčny, voňavý a koláčik, nie príliš sladký, s jemným pikantným podtónom z ríbezlí a malín ... mňamka veľká. 





Na formu s priemerom 24 cm potrebujeme :

na koláč

3 väčšie alebo 5 malých banánov

125 g maslo izbovej teploty
1 kopcovitá PL cukor (krupicový, trstinový, práškový, brezový ...)
2 veľké alebo 3 menšie vajíčka
1/4 ČL soli
2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
1 ČL sódy bikarbóny
200 g hustý biely neochutený jogurt
1 šálku bobuľové ovocie (černice, ríbezle, maliny, čučoriedky)

30-40 g posekaná horká čokoláda do cesta (nemusí byť) + na polevu



na polevu

60 g arašidové maslo
1 PL práškový cukor alebo med
5-6 PL kokosové mlieko
čokoláda


  
PRÍPRAVA :


Vhodnú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou - ja používam tortovú formu priemru 24 cm s vloženým stredným dielom na pečenie bábovky resp. venca. Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Vajíčka rozšľaháme s jogurtom a pridáme k banánom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Ostatné suché prísady (múka, jedlá sóda, soľ) zmiešame v osobitne (múku môžete rôzne kombinovať - ja používam aktuálne akú mám doma - naposledy som robila pol na pol z klasickej hladkej a celozrnnej špaldovej jemne mletej). Umyté a odkvapkané ovocie poprášime trochou múky, aby nespadlo na spodok formy. Do banánovej zmesi pridáme maslo s cukrom, premiešame, postupne asi na 3x pridáme múku so soľou a jedlou sódou. Miešame zľahka ručne - ja používam na miešanie stierku, ktorou jemne hmotu nadnášam a vmiešavam múku. Nakoniec jemne vmiešame asi 2/3 ovocia (časť dávam až navrch a jemne vtlačím do cesta) a posekanú čokoládu. Hmotu dáme do vymastenej a vysypanej formy (ja som robila v tortovej forme s priemerom 24 cm a pečieme v rúre zohriatej na 185°C cca 45 - 50 minút (skúsime špajľou). U nás tento jednoduchý koláč patrí k najobľúbenejším. Zvyčajne iba poprášim cukrom, ale naposledy som potrebovala minúť načaté arašidové maslo, tak som urobila trocha slávnostnejšiu verziu s polevou z arašidového masla a čokoládovou polevou, a vrch som ešte posypala krokantom.






    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára