8. augusta 2017

Slaný koláč bez múky

Výborný recept, ktorý môže byť pri každej jeho príprave trocha iný. Dá sa obmieňať zelenina, pridať mäso, lososa - čerstvého alebo údeného, pridať olivy, sušené paradajky, vždy iné bylinky ... fantázia sa tu dá využiť na 1000 %. A ako inak, príprava je veľmi jednoduchá.

základná verzia - cuketa a slaný syr
  
Na 4 - 6 porcií potrebujeme (základná verzia) :

5 vajec

1 kyslá smotana (250 ml)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 malá cuketa
1 malá cibuľa
80 - 100 g syr Feta (alebo iný slaný syr)
2 PL olivový olej
čerstvý alebo mrazený kôpor najemno nasekaný
okrúhlu formu na koláč s priemerom 24 cm alebo menší pekáč alebo nádobu vhodnú do rúry

PRÍPRAVA :

Rúru vyhrejeme na 180°C (spodný a horný ohrev). Slaný syr pokrájame na kocky veľkosti asi 2 x 2 cm. Cuketu umyjeme a pokrájame na kolieska hrubé asi 3 mm. Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a cuketu a pár minút opekáme, pokiaľ cuketa nie je urobená do polo mäkka. Vajcia rozmiešame so smotanou, soľou a korením a kôprom. Formu jemne pomastíme olejom, vložíme opečenú cuketu s cibuľou, rovnomerne rozprestrieme, zalejeme vajíčkovo-smotanovou zmesou, navrch rovnomerne rozložíme kocky slaného syra. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 35 - 40 minút.


Cuketa a údený losos





A tu je iná verzia ukladania zeleniny - mrkva, cuketa a baklažán nakrájané pozdĺžne na tenšie plátky, plátky sa ukladajú do formy "na kant" buď od stredu alebo od vonkajšieho okraja a tak sa zalejú vajíčkovo - smotanovou zmesou - ja som robila do malých zapekacích misiek s priemerom 10 cm, efektnejší bude vo veľkej okrúhlej forme..



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára