15. augusta 2017

Cuketová roláda s údeným lososom

Kombináciu smotanového syra, údeného lososa a kôpru milujem a často túto kombináciu používam na výbornú nátierku. A keďže je sezóna cukiet tak som sa rozhodla skombinovať tieto dve chute a urobila som roládu, po ktorej sa na oslave len tak zaprášilo a v zhone som stihla cvaknúť iba posledné dva kúsky. Recept je jednoduchý, rýchly (najdlhšie je čakanie pokiaľ upečený cuketový základ vychladne), chutný a ešte aj dobre vyzerajúci.


POTREBUJEME (na jednu roládu) :

4 menšie alebo 2 stredne veľké cukety
3 vajíčka (žĺtky a bielky osobitne)
50 g celozrnnej špaldovej múky (kľudne môže byť aj iná)
1 PL kyslej smotany
2 PL oleja
soľ
korenie
sušené oregano 
300 g Lučina alebo iný podobný syr
čerstvý alebo mrazený kôpor podľa chuti 
1-2 balenia údeného lososa (podľa chuti)

PRÍPRAVA :

Cukety umyjeme a nahrubo nastrúhame (mladé netreba šúpať, ja som mala šupku škaredú tak som ju dala dolu). Na panvici rozohrejeme olej a cuketu restujeme do polomäkka, ochutíme soľou, korením a oreganom. Orestovanú cuketu necháme vychladnúť.  Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so smotanou, múkou, pridáme vychladnutú cuketu, z ktorej sme vyžmýkali prebytočnú vodu a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Na menší pekáč dáme papier na pečenie (ak máme pekáč s nepriľnavou vrstvou papier netreba, pekáč iba jemne pomastíme olejom), rovnomerne rozprestrieme cuketovú zmes a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme cca 20 - 25 minút (treba si odsledovať podľa toho ako pečie rúra). Upečené cesto vyberieme von, teplé zatočíme spolu s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. 

Náplň urobíme zmiešaním syra, soli, korenia a posekaného kôpru.  Vychladnuté cesto rozprestrieme, rovnomerne natrieme plnkou, uložíme plátky údeného lososa (mne sa podarilo kúpiť divoko žijúceho, ktorý nie je taký pekný oranžový ako ten, ktorý sa chová na farmách), zarolujeme, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke stuhnúť aspoň pár hodín, ale ideálne cez noc - po 3 hodinách ešte nebola roláda úplne stuhnutá, ale na chuti jej to neubralo. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára