23. augusta 2017

Svieža avokádovo-limetová zmrzlina

Avokádo som "objavila" pre spracovanie v kuchyni iba pár rokov dozadu, predtým som samozrejme vedela, že existuje, ale nejako ma nelákalo. Ale ako to býva, aj v tomto prípade platí, že "odriekaného najväčší krajec". Obľúbila som si ho pre jeho mimoriadnu variabilitu a jeho benefity pre zdravie. Najčastejšie z neho pripravujem nátierky, ale zistila som, že je výborné aj pre sladkú kuchyňu.
 
Túto mrazenú pochúťku rozhodne odporúčam vyskúšať. Zmrzlina má veľmi lahodnú chuť, je osviežujúca a na teplé dni ako stvorená. Je krémová, ale nie je príliš sladká.



POTREBUJEME (na 2-3 porcie) :

1/2 zrelého avokáda
1 smotana na šľahanie
šťava z 2 limetiek
1/2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka

PRÍPRAVA :

Avokádo, kondenzované mlieko a limetovú šťavu vyšľaháme na hladkú krémovú hmotu. Zo sladkej smotany vyšľaháme šľahačku, ktorú ručne postupne vmiešame do avokádovej hmoty. Dáme do vhodnej nádoby a zmrazíme. Pred podávaním necháme pár minút povoliť.


VEDOMOSTNÉ OKIENKO :

AVOKÁDO (iné názvy: Hruškovec obyčajný, lat. Persea americana, staršie: Persea gratissima, Laurus persea) je pestovaná rastlina (strom) z čeľade vavrínovité. Plod sa tvarom podobá hruške. Veľkosť plodu sa mení podľa rasy resp. kultivaru - pohybuje sa medzi 200 g a 2 kg (pričom až štvrtinu váhy plodu tvorí semeno). Rastlina sa pestovala už v praveku. 

Krížením troch rozlišovaných rás vzniklo veľké množstvo kultivarov. Tieto majú rôzne vegetačné obdobia, takže avokádo je na trhu nepretržite po celý rok. 

Dužina avokáda obsahuje až 25-30 % tuku (oleja), veľa vitamínov (betakarotén, tiamín, riboflavín, niacín) a minerálnych látok, má lahodnú orechovú príchuť a v dozretom stave má maslovitú konzistenciu. Dužina sa je priamo surová alebo ochutená a robia sa z nej šaláty alebo nátierky. Olej sa používa aj v kozmetickom priemysle.
 
zdroj : https://sk.wikipedia.org/wiki/Hru%C5%A1kovec_americk%C3%BD

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára