1. augusta 2017

Skvelé cesnakové kuracie stehienka so sušenou šunkou a výbornou omáčkou

Opäť a znovu recept inšpirovaný surovinami stredomorskej kuchyne, ktorú mám veľmi rada, pretože je farebná, chutná a zároveň ľahko stráviteľná. Tento recept musíte určite vyskúšať - dokonalá súhra chutí a vôní. A potrebujete iba štyri suroviny !!!


Na 4 porcie potrebujeme :

8 vykostených horných kuracích stehienok s kožou (koža je dôležitá)
80 - 100 g prosciutto crudo
100 g klasického masla + na vymazanie nádoby na pečenie
2 hlavičky cesnaku
menší pekáč alebo zapekaciu misu

PRÍPRAVA :

Rúru vyhrejeme na 180 - 190°C. Kuracie stehná umyjeme, osušíme a položíme kožou nadol. Prosciutto pokrájame na malé kúsky, cesnak očistíme a polovicu pretlačíme - zvyšok cesnaku necháme vcelku. Prosciutto zmiešame s maslom a polovicou pretlačeného cesnaku a touto zmesou naplníme jednotlivé stehienka -  buď môžeme stehienka potrieť alebo z maslovej zmesi urobiť valčeky a vložiť do stehienok, trocha plnky si necháme na potretie mäsa zvonku. Stehienka zabalíme a uložíme vedľa seba do pekáča alebo zapekacej misy, ktorú sme vytreli maslom (ja používam papier na pečenie kvôli lepšiemu čisteniu pekáča, ale nemusí byť, najmä ak používate porcelánový či sklený pekáč). Vrch stehienok potrieme zvyškom plnky a medzi mäso poukladáme druhá hlavičku cesnaku rozobratú na jednotlivé strúčiky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 35-40 minút podľa veľkosti stehienok. 

Po upečení vyberieme mäsko nabok a udržiavame v teple. Šťavu aj upečené celé strúčiky cesnaku zlejeme do vhodnej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na úžasne chutnú omáčku, ktorou prelejeme na tanieri mäsko. Ako príloha je vhodná ryža, zemiaky alebo chrumkavá bagetka.

S využitím rovnakých surovín sa dajú pripraviť aj kuracie prsia, na ktorých urobíme na vrchnej strane hlbšie zárezy, do ktorých vložíme kúsky prosciutta, masla a cesnak pokrájaný na plátky. Potrieme maslom a upečieme - pečieme na 180°C cca 25 - 30 minút, podľa veľkosti a hrúbky prsných rezňov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára