2. augusta 2017

Šalát z pečenej papriky

Skvelé jedlo, ktoré má pôvod v Bulharsku ... výborné ako samostatný chod, alebo bez syra ako príloha k mäsku. Je potrebné použiť hrubostennú (kalifornskú) papriku, najlepšia červenú, žltú či oranžovú - zo zelenej sa veľmi zle odstraňuje šupka. Ideálne jedlo na horúce letné dni.


Na jednu porciu potrebujeme :

2 - 3 kusy hrubostennej papriky (červená, žltá, oranžová)
soľ
korenie
1 PL kvalitný olivový olej, odporúčam extra virgin
1 ČL balzamiková redukcia
1 strúčik cesnaku
30 g syra Feta alebo iného slaného syra
lístky čerstvej mäty
papier na pečenie 
pekáč alebo inú nádobu vhodnú do rúry

PRÍPRAVA :

Rúru vyhrejeme na 200°C. Papriku umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadrovník a reznou stranou položíme na pekáč, na ktorý sme dali papier na pečenie (neodporúčam piecť bez papiera, paprika púšťa šťavu a má tendenciu sa prilepiť. Pekáč vložíme do rúry a pečieme dovtedy, pokiaľ sa na paprike neobjavia čierne škvrny - trvá to cca 35 - 40 minút. Papriku vyberieme do misy a prikryjeme potravinárskou fóliou asi na pol hodinku - potrebujeme, aby sa paprika zaparila a dala sa ľahšie ošúpať. Po uplynutí času papriku ošúpeme - ide to ľahko a pokrájame na prúžky. Pridáme olivový olej, soľ, korenie, balzamikovú redukciu, prelisovaný cesnak, premiešame, a uložíme do chladničky - najlepšie na noc, alebo aspoň na pár hodín - paprika najlepšie chutí dobre vychladená. Podávame posypané slaným syrom a čerstvou mätou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára