8. augusta 2017

Dokonalá pepermintová zmrzlina

Absolútna harmónia chutí. Chuťovo je to jedna  z najlepších zmrzlín aké som mala možnosť ochutnať. Sladká smotana, lahodná biela čokoláda a svieža pepermintová chuť tvoria dokonalú kombináciu.  A je  bez vajíčok - pretože ja použitiu čerstvých vajec (žĺtkov) bez tepelnej úpravy celkovo veľmi neholdujem, a o to menej v lete. Príprava je ozaj veľmi jednoduchá, takže ju zvládne každý.


Na 4 porcie potrebujeme :

250 ml sladkú smotanu (minimálne 33%)
100 g bielu čokoládu
1-2 ČL matcha čaj (vo forme prášku)
15 g horkej čokolády
1 ČL pepermintový extrakt (nezamieňať s pepermintovou arómou)

PRÍPRAVA :

Sladkú smotanu vlejeme do hrnca, pridáme matcha prášok a pepermintový extrakt. Pozor, nie je to pepermintová aróma ale prírodný pepermintový extrakt, ktorý je možné občas kúpiť v špecializovaných obchodoch pre cukrárky, alebo na internete - mne sa podarilo kúpiť na stránke www.candystore.sk - občas ho mávajú).
 
 
Zmes na sporáku za občasného miešania zahrejeme po bod varu, ale nevaríme. Odstavíme nabok, pridáme na menšie kúsky nalámanú bielu čokoládu a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. A vlastne máme takmer hotovo - nalejeme do vhodnej nádoby a dáme zmraziť, pričom každú hodinu premiešame. Ak chceme zmrzlinu zelenšiu pridáme viac matcha prášku. Keď zmrzlina začína tuhnúť, pridáme posekanú horkú čokoládu, premiešame a necháme celkom zmraziť. 
 
VEDOMOSTNÉ OKIENKO :
 
MATCHA je vysokokvalitný zelený čaj smaragdovej farby rozomletý na jemný prášok. Tento čaj patrí medzi najcennejšie japonské zelené čaje a to predovšetkým vďaka množstvu zdraviu prospešných látok, ktoré sa v ňom ukrývajú.Matcha čaj je plný antioxidantov, vlákniny vitamínov a minerálov. Matcha je dnes veľmi obľúbený pre svoju schopnosť zlepšovať imunitu, detoxikovať organizmus, zrýchliť metabolizmus a nabiť telo dlhotrvajúcou energiou. 
 
Svoju sýto zelenú farbu získava tak, že štyri týždne pred zberom sa čajovníky zatienia špeciálnou tieniacou technikou, ktorá zatieni až 90% slnečného žiarenia. Na to reagujú čajovníky zvýšenou tvorbou chlorofylu, ktorý dáva čaju jeho krásne sýto zelenú smaragdovú farbu. Práve vďaka tomuto zatieneniu v čaji vzniká omnoho vyššie percento aminokyselín a zdraviu prospešných látok, ktoré robia z čaju Matcha jeden z najzdravších nápojov sveta.  
 
Ale pozor - Matcha má špecifickú chuť, ktorá nie každému vyhovuje, preto ho treba používať opatrne. Ja kupujem v predajni s bio produktami takéto malé balenia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára