30. januára 2018

CHORIATIKY


Pod týmto cudzokrajným názvom sa ukrýva väčšine dobre známy grécky šalát.
Grécko je moja najobľúbenejšia dovolenková destinácia a ochutnávka lokálnych jedál patrí neodmysliteľne k dovolenke.

Tento šalát je môj úplne najobľúbenejší zo všetkých šalátov - môžem ho jesť iba tak samotný alebo ako prílohu k pečenému mäsku.

Čo sa týka jeho zloženia, myslím že do originálu patrí iba uhorka, paradajky, cibuľa, olivy, slaný syr, bylinky a kvalitný olivový olej. A mimochodom v Grécku sa vôbec nenamáhajú s krájaním jednotlivých surovín na menšie kúsky - jednoducho nám priniesli obrovský tanier na veľké kusy pokrájaných paradajok, uhorky, cibule, medzi nimi pohádzané veľké kalamata olivy aj s kôstkami, to všetko poliate bohatou porciou olivového oleja a navrchu trónil kus slaného syra posypaný sušenými bylinkami - ale mimoriadne sme si pochutili, všetky chute spolu dokonale ladili.  

.. takto nejako vyzerá šalát v Grécku (http://flog.pravda.sk/andreja.flog?foto=239982)

Potrebujeme :

paradajky (najlepšie čerstvé zo záhrady, ale poslúžia aj cherry paradajky)
červená cibuľa pokrájaná na prúžky
čerstvá uhorka
olivy
slaný syr (najlepšie originál grécka Feta)
kvalitný panenský olivový olej
sušené bylinky (oregano, tymian)

Príprava :

Príprava je veľmi jednoduchá - zeleninu pokrájame, polejeme olivovým olejom, premiešame, pridáme slaný syr a bylinky a hotovo.


.. a toto je jedna z mojich verzií - s opečeným toastom ako ľahká večera

BONUS :

Mimochodom, ak sa chystáte na Grécke ostrovy, nestravujte sa vo veľkých reštauráciách, ale radšej vyhľadajte menšie taverny, kde nájdete určite lepšiu stravu typickú pre tú-ktorú oblasť ako vo veľkej reštaurácii. My sme sa na poslednej dovolenke najlepšie najedli na pláži v pojazdnom bufete, ktorý patril dvom starším manželom a musím povedať, že aj keď ponúkali iba zopár jedál, všetky boli pripravené s láskou a chutili úžasne. 




.. dnešná verzia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára