21. januára 2018

Matcha makrónky

V posledných rokoch zo všetkých strán na mňa žmurkajú tieto malé koláčiky - z časopisov, internetových stránok, z pultov cukrární či predajní ... ružové, žlté, zelené, fialové a ešte všelijako farebné - makrónky. 

Týmto malým, chrumkavým a zároveň vláčnym koláčikom, ktoré patria k francúzskej kuchyni (ale niekde som čítala, že vraj pôvodom sú z Talianskych Benátok, a vo Francúzku "iba" došlo k ich spojeniu plnkou) som dlho odolávala, ale nakoniec som aj ja podľahla ich čaru, a keďže rada skúšam nové recepty, tak som sa odhodlala ich vyskúšať. A pretože správne upiecť makrónky nie je úplne jednoduché, inšpirovala som sa receptom z časopisu - myslím že to bol Apetit. 


Oslovila ma príchuť Matcha - najmä preto, že na zafarbenie nemusím používať umelé farbivo, ale prírodný a organizmu prospešný Matcha čaj, a vlastne aj zelenú farbu mám celkom rada. 

Toto je môj druhý pokus - prvý krát som robila presne podľa receptu, podarili sa, ale teplota aj doba pečenia, ktoré boli v recepte uvedené sa mi neosvedčili - makrónky stratili zelenú farbu, boli skôr béžovo-hnedé, takže teraz som teplotu rúry aj dĺžku pečenia upravila a škrupinky sa podarili perfektne aj keď nie sú dokonale hladké - musím ešte popracovať na jemnosti mandľovej múky.. 

Prvý krát som plnila čokoládovou ganache, ale celková chuť koláčikov bola pre mňa príliš sladká, ale kto má rad sladké koláčiky tak do toho - naši si chuť pochvaľovali. Tentoraz som plnku robila tiež čokoládovú ganache - ale použila som zhruba pol na pol vysokopercentnú čokoládu a čokoládky After Eight, a to je to pravé orechové - neskutočná harmónia chutí, tá pepermintová chuť to celé super osviežila. Jednoducho sú luxusné.


Na 32 kusov kompletných makróniek potrebujeme :

na korpus

190 g práškový cukor
155 g mandľová múka
1 kopcovitá PL Matcha prášok
120 g bielky (ideálne nie z úplne čerstvých vajíčok, lepšie sa šľahajú a držia)
95 g krupicový cukor
pár kvapiek citrónová šťava

na náplň 

180 ml smotana na šľahanie
165 g čokoláda s vyšším percentom kakaa (aspoň 65 %), alebo  
          90 g čokoláda a 70 g After Eight čokoláda 
45 g maslo

Príprava :

Pekáče vyložíme papierom na pečenie, alebo použijeme podložku na makrónky Ja robím na podložke (jednotlivé kolieska jemne prstom potriem olejom), kto má pevnú ruku a dobré oko tak si vystačí aj bez podložky, ale moje kolieska bez podložky boli každé inej veľkosti . Mandľovú múku s tretinou práškového cukru premixujeme pár pulzami aby sa múka zjemnila, pridáme zvyšný práškový cukor, Matcha prášok, premiešame a 2-3x preosejeme cez jemné sito (ja asi nemám až také jemné, cesto nebolo úplne hladké).

Bielky šľaháme do hustej peny asi 1,5 minúty, pridáme krupicový cukor a vyšľaháme do hustej peny, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a šľaháme až pokiaľ nemá sneh tuhé a lesklé špičky.

Do snehu ručne jemne postupne (asi na 3x) zapracujeme suchú zmes. Mala by nám vzniknúť hustá lesklá hmota, ktorá husto steká zo stierky či varešky. Na povrchu by sa mala vytvoriť stuha, ktorá s cestom splynie asi za 20 sekúnd.

Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a na pekáč alebo na podložku robíme kolieska s priemerom asi 4 cm (ja ešte nemám v oku koľko cesta treba dať, preto som dopĺňala a povrch nemám preto úplne hladký). Plechy pár krát buchneme o stôl aby sme zničili prípadné vzduchové bublinky v ceste. Plechy necháme stáť cca 25 - 30  minút, aby povrch koláčikov zaschol (na dotyk nesmie lepiť).


Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C na druhej úrovni od vrchu rúry cca 13-14 minút, v polovici pečenia otočíme pekáč. Po upečení necháme čiastočne vychladnúť na pekáči (podložke) a dáme dolu (správne dopečené pôjdu úplne ľahko).

Na náplň zahrejeme smotanu, dáme dolu z ohňa, pridáme posekanú čokoládu, minútku necháme stáť, pridáme maslo a vyšľaháme na hladkú hmotu. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu - ja som mala hmotu ešte dosť tekutú, tak som ju dala asi na pol hodinuku do chladničky.

Pomocou cukrárskeho vrecúška (ja som využila mikroténové vrecko z ktorého som odstrihla rožtek) naplníme a spojíme korpusy. Pred podávaním necháme 24 hodín odležať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke - budú potom vo vnútri mäkké a zvonku chrumkavé. Ja som samozrejme neodolala a ochutnala jeden kúsok hneď a bol skvelý.   

... toto bol úplne prvý pokus ... majú ešte kopec nedostatkov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára