Dostali sme od kamarátov poľovníkov pekný kúsok karé zo zveriny, tak som rozmýšľala čo s ním, a spomenula som si na perfektnú omáčku, ktorú som v minulosti robila k hovädzej roštenke.
Bol to viac-menej taký experiment - pretože keď varím podľa seba, tak je to vždy intuitívne, čo sa mi zdá, že sa tam môže hodiť tak pridáme a väčšinou z toho vzniklo chutné jedlo - preto sa nebojte v kuchyni trocha experimentovať, a zistíte, že varenie môže byť aj zábava.
Na 4 porcie potrebujeme :
1 kus karé z diviny alebo 4ks hovädzia roštenka
1 väčšia cibuľa
100 g oravská slanina
1,5 - 2 dl suché červené víno
sušené borievky
soľ
korenie
4 PL olej alebo 2 PL bravčová masť
4 PL olej alebo 2 PL bravčová masť
1 ČL mletá rasca
1 kopcovitá PL slivkový lekvár
plátok masla
hríby (čerstvé, sušené, sterilizované)
cca 1/2 - 3/4 l hovädzí alebo iný vývar
PRÍPRAVA :
Mäso umyjeme, osušíme, v prípade potreby odblaníme a pokrájame na plátky hrubé cca 1 cm, ktoré môžeme jemne naklepať. V širšom hrnci rozohrejeme olej alebo masť a mäso na ňom prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a vyberieme von. Na výpeku orestujeme cibuľu pokrájanú najemno a slaninu pokrájanú na drobné kocky, vrítime späť mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme červeným vínom, pár minút necháme vrieť, aby sa odparil alkohol, následne pridáme pokrájané hríby, borievky a slivkový lekvár, prilejeme časť vývaru (nedávame všetok naraz, aby nebola omáčka príliš riedka), prikryjeme a za občasného miešania dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké. Keď je mäso mäkké, vyberieme von, omáčku rozmixujeme, prepasírujeme, v prípade potreby dochutíme soľou, korením, prehrejeme a podávame. Ako príloha je vhodná knedľa, ryža alebo čerstvý chlebík a pohár červeného vína. Omáčka je voňavá, lahodná, mäsko krehké - jednoducho mňamka.
zverina s rozmixovanou a prepasírovanou omáčkou |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára