3. januára 2018

Mäsové guľky so zázvorom

Zázvor, najmä ten čerstvý mám veľmi rada pre jeho vôňu a jeho chuť. Táto vzácna rastlina pochádzajúca z juhu Číny, sa odborne nazýva ďumbier lekársky. Je elixírom života a disponuje množstvom benefitov pre ľudký organizmus, preto by nemal chýbať v žiadnej kuchyni - posilňuje imunitu, zlepšuje prietok krvi, zlepšuje trávenie, detoxikuje organizmus, zlepšuje dýchanie, pomáha pri chudnutí, potláča zápaly v tele, zmierňuje bolesti zubov, potláča nevoľnosť a dokonca spomaľuje rast nádorových buniek. V kombinácii s medom a citrónom bojuje proti zlému cholesterolu. Nesmie sa však prekročiť odporúčaná denná dávka (max. 4-5 g/deň). Vyhnúť by sa mu mali tí, ktorí trpia žlčníkovými kameňmi a tehotné ženy.

Ja zázvor paradoxne používam viac k mäsu ako do koláčov, čaju či smoothie. A musím povedať, že s mäsom si zázvor mimoriadne dobre rozumie - a je jedno či je to mäso hydinové alebo napríklad hovädzie. Aj týmto guľkám z mletého mäsa dodáva osobitú a jedinečnú chuť.


  

Na 4 porcie potrebujeme :

cca 600 g mleté mäso (hovädzie alebo mix hovädzieho a bravčového)
5 cm kus čerstvý zázvor 
soľ
korenie
1-2 kusy jarná cibuľka
2-3 PL sójová omáčka
cca 2-3 PL olej
príloha podľa chuti

PRÍPRAVA :

Zázvor očistíme a postrúhame na jemno, prípadne rozmixujeme. Jarnú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Mleté mäso (ja zvyčajne používam iba hovädzie, ktoré má najmenej tuku) zmiešame s postrúhaným zázvorom, jarnou cibuľkou, soľou a korením - dobre premiešame. Zo zmesi robíme guľky veľkosti vlašského orecha a opečieme zo všetkých strán na rozohriatej panvici s olejom. Keď sú guľky hotové pridáme do panvice sójovú omáčku a guľky v nej 1-2 minúty gúľame, aby sa v omáčke celé obalili. Podávame s prílohou podľa chuti. Dobrú chuť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára