19. januára 2018

Varíme z červenej repy



Zdravie.sk 

Červenej repe (hovorovo jednoducho "cvikla") sa hovorí aj červené zlato a pripisuje sa jej veľa kladných účinkov pre náš organizmus - znižuje krvný tlak, antokyány, ktoré cvikla obsahuje chránia pred rakovinou, má detoxikačné účinky, posilňuje imunitu, je prospešná pre kosti aj iné vnútorné orgány ... a vraj je to aj afrodiziakum, preto sa ju oplatí zaradiť do jedálnička.

Okrem toho je vhodná aj pri redukcii váhy - 100 g surovej červenej repy obsahuje iba 43 kcal. Okrem toho je aj zdrojom vlákniny a obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. 

Ja som bola väčšinu svojho doterajšieho života odporcom červenej repy a vlastne ani neviem prečo. Cviklu som "objavila" ako chutnú a pre kuchyňu vďačnú potravinu iba pred pár rokmi, a odvtedy sa snažím ju zaraďovať do jedálnička. Jediné čomu som zatiaľ neprišla na chuť je šťava z červenej repy - inak nemám problém ju zjesť surovú, varenú či pečenú, teplú aj studenú 😋😋

Posledných pár rokov si dokonca pestujem cviklu v záhradke - a je to naozaj nenáročná surovina - stači zasadiť, keď vzdíde pretrhať a potom už iba aspoň občas polievať.  Plody sa dajú konzumovať ako mladé malé cvikličky alebo dorastené mega buľvy. Výborné sú aj mladé listy, ktoré sa hodia do šalátov. 

Ponúkam zopár mojich odskúšaných receptov z červenej repy :

1/ surová červená repa

Červenú repu očistíme (odporúčam použiť rukavice, pretože cvikla výrazne farbí), nahrubo postrúhame alebo pokrájame na ľubovoľné tvary (ja využívam "špiralizér", pretože cvikla v surovom stave je dosť tvrdá). Pripravenú cviklu polejeme zálievkou, ktorú pripravíme z olivového oleja, javorového sirupu, červeného balzamikového octu, soli, korenia a sušeného tymianu - ja som pridaľa aj kvapku domáceho levanduľového sirupu, ktorý som tento rok skúšala. Šalát je dokonalý - nikdy by som neverila, že surová červená repa môže tak byť tak úžasne chutná.

Odporúčam navrch rozdrobiť kúsok slaného syra, ktorý sa k červenej repe mimoriadne hodí (rovnako ako aj čerstvý kozí syr).


verzia s tymianom
verzia s čertvým tymianom a slaným syrom


carpaccio  z marinovanej surovej repy od Z. Pohlreicha .. recept je v sekcii červená repa

 

2/ varená /pečená červená repa


FAŠÍRKY Z ČERVENEJ REPY (6 kusov) : 


200 g uvarenej a očistenej červené repy
2/3 šálky ovsených vločiek
1 červená cibuľa
1 PL olivový olej
1 strúčik cesnak
1 jarná cibuľka
200 g sterilizovanej alebo uvarenej červenej fazule
soľ
korenie
1/2 ČL mletá rasca
12/ ČL mletá sladká paprika
1/2 ČL mletá údená paprika

Príprava :

Polovicu vločiek zalejeme horúcou vodou a necháme napučať. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, cesnak a jarnú cibuľku. V mixéri rozmixujeme uverenú cviklu, opečenú cibuľovú zmes, fazuľu a všetky vločky (suché aj namočené), ochutíme soľou, korením, rascou, paprikou a robíme menšie fašírky, ktoré môžeme naplniť kúskom slaného syra. Pečieme v rúre zohriatej na 200°C na pekáči vystlanom papierom na pečenie asi 30 minút (po 15 minútach obrátime).  




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára