28. januára 2018

Výborná paradajková salsa


Táto skvelá salsa či omáčka vznikla, keď som potrebovala nejakú výraznú chuť ku grilovanému baklažánu. Nikdy nemá identickú chuť, pretože raz pridám to a raz zasa ono, ale napriek tomu vždy chutí výborne.

Používam ju aj k tofu syru alebo k slanému grilovanému halloumi syru a výborná je aj k cestovinám či zeleninovým fašírkam.


grilovaný baklažán s omáčkou

Potrebujeme :

čerstvé paradajky alebo cherry paradajky
pasírované paradajky 
0,5 - 1 dl biele víno (nemusí byť)
1 šalotka alebo jarná cibuľka môže byť aj pór 
kvalitný olivový olej
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
bylinky (ideálne čerstvé ale môžu byť aj sušené - oregano, tymián, rozmarín)
1 PL kečup (nemusí byť, ale zvýrazní chuť)
1 ČL hnedý alebo klasický cukor
chilli (paprička, korenie, omáčka - ak máte radi pikantnú chuť)


grilovaný Halloumi syr s omáčkou
Príprava :

Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku alebo jarnú cibuľku či pór, pridáme posekaný alebo pretlačený cesnak, zarestujeme, pridáme pokrájané paradajky, pár minút restujeme, podlejeme vínom, necháme pár minút odpariť alkohol, pridáme pasírované paradajky (v sezóne paradajok robím iba z čerstvých paradajok), bylinky, soľ, korenie a cca 5 minút necháme prevrieť. Dochutíme cikrom a v prípade potreby ešte soľou, korením a ak máte radi pikantné jedlo tak aj chilli. Ja pridávam aj kvapku sójovej omáčky - každý podľa svojej chuti. 

Celú zmes môžeme rozmixovať - vznikne nám omáčka, alebo ponechať aj s kúskami jednotlivých surovín a máme skvelú salsu.


... tofu guľky s paradajkovou salsou



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára