26. decembra 2017

Kubánska torta

Kombináciu čokolády a banánu máme u nás radi. Tak bolo iba otázkou času, kedy príde na pečenie tejto výbornej torty. A skutočne bola výrazne čokoládová - ak teda máte radi čokoládu, neváhajte a vyskúšajte, určite nebudete banovať.. 

A konečne som našla recept na chutný a vláčny kakaový korpus, pretože doteraz som ani s jedným nebola spokojná, vždy boli hutné alebo suché.

Z uvedeného množstva surovín urobíte dve torty (kubánske preto, že kedysi ju pripravovali na počesť návštevy vtedajšieho kubánskeho vodcu Fidela Castra v Československu), alebo jednu klasickú vyššiu tortu. 



Potrebujeme :

na korpus

8 ks vajce (žĺtky a bielky zvlášť)
4 PL práškový cukor
4 PL kryštálový cukor
5 PL polohrubá múka
3 PL kakao
1 ČL prášok do pečiva

na krém

500 ml smotana na šľahanie (min. 33%)
200 - 250 g čokoláda na varenie alebo horká čokoláda 
1 kopcovitá PL krupicový cukor

na dokončenie

lekvár - najlepšie nejaký výrazný, ja som dala marhuľový
banány (na 1 tortu cca 4-5 kusov)
100 g čokoláda na varenie
1 PL kokosový alebo iný olej do polevy
40 g biela čokoláda a drobné ozdoby (voliteľné)

okrem toho

tortová forma s priemerom 24 cm
papier na pečenie

PRÍPRAVA :

Krém si pripravíme najlepšie deň vopred tak, že smotanu zohrejeme po bod varu, pridáme cukor a čokoládu nalámanú na menšie kúsky. Za stáleho miešania úplne rozpustíme. Necháme vychladnúť a na noc dáme odstáť do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme na tuhý krém.

Na korpus vyšľaháme bielky s kryštálovým alebo krupicovým cukrom do peny, žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva (odporúčam preosiať múku aj kakao). Do vyšľahaných bielkov postupne jemne vmiešame žĺtkovú zmes a nakoniec zmes múky, kakaa a prášku do pečiva.

Tortovú formu vymažeme maslom, na dno dáme papier na pečenie, pomastíme a vysypememe kakaom. Vlejeme cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 170°C, následne teplotu znížime na 130°C a pečieme ešte cca 40 - 50 minút (vyskúšame špajdľou), ja som piekla 45 minút. 

Korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a prekrojíme na polovicu. Originál torta sa robí iba z jednej polovice korpusu, takže z celej dávky vyjdú 2 torty.

Na korpus (jednu polovicu) natrieme lekvár a nemusíme šetriť. Tesne vedľa seba uložíme banány zbavené šupy a prekrojené po dĺžke na polovicu (môžeme dať aj celé banány, ale torta sa bude horšie krájať). Potrieme krémom a necháme v chlade stuhnúť - v závislosti od toho, koľko čokolády dáme do smotany bude výsledná hustota krému (pri 250 g bol úplne hustý aj bez šľahania, pri 200 g bol redší). Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára