Tak som rozmýšľala čo tento rok upečiem k veľkonočným sviatkom. Vedela som že to budú laskonky, ale ešte zvyknem k veľkým sviatkom (Vianoce, Veľká noc) robiť aj nejakú tortičku. Tento rok nakoniec padla voľba na jednoduchú kokosovú tortu. Vedela som, že nechcem ťažký maslový krém, tak nakoniec vznikla táto kombinácia.
Je to naozaj taká jednoduchá verzia, preto aj zdobenie je veľmi jednoduché. Ale chuťovo je lahodná - jemná a vďaka malinovému džemu aj svieža. Inšpirovala som sa receptom z internetu, ale zdal sa mi príliš fádny, tak som si ho doplnila podľa svojich chutí.
POTREBUJEME (na formu s priemerom 20 cm) :
korpus
4 ks vajce (žĺtky a bielky zvlášť)
200 g krupicový cukor
180 g hladká múka
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
80 ml olej
190 ml mlieko
40 g kokosová múčka (strúhaný kokos)
1 PL kokosový sirup (nemusí byť)
štipka soli
krém
400 g Mascarpone
80 g maslo izbovej teploty
100 g biela čokoláda
40 g práškový cukor
2 PL kokosový sirup (nemusí byť)
iné
malinový džem
strúhaný kokos na obsypanie zvonku
lyofilizované maliny
čokoládové ozdoby
kokosový sirup na pokropenie korpusov (nemusí byť)
PRÍPRAVA :
Najskôr som z bielkov a štipky soli ušľahala tuhý sneh. Žĺtky som vyšľahala s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, postupne som pridala olej, mlieko, kokosový sirup (ja som kedysi dostala od kamarátky, tak som ho pridala, ale nemusí byť), múku zmiešanú s práškom do pečiva, kokosovú múčku a nakoniec som ručne stierkou zľahka vmiešala sneh z bielkov.
Cesto som rovnomerne rozdelila do troch foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie - uprednostnila som 3 formy, pretože nerada prekrajujem korpusy, a väčšinou sa mi to nepodarí rovnomerne. Piekla som v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút. Treba skontrolovať špáradom - doba pečenia môže byť mierne odlišná, podľa toho ako tá - ktorá rúra pečie. Korpusy som nechala vo formách vychladnúť, následne som nožom obrezala kraje a korpusy som vybrala a odstránila papier na pečenie.
Na krém som vyšľahala Mascarpone s maslom a cukrom, pridala som po troche rozpustenú a čiastočne vychladnutú bielu čokoládu a kokosový sirup (nemusí byť).
A vrstvila som :
Spodný plát som umiestnila na otočnú podložku, pokvapkala som ho kokosovým sirupom, potrela som ho malinovým džemom, rozotrela som zhruba tretinu krému, položila som druhý korpus, opäť sirup, džem, tretina krému a uložila som posledný korpus. Zvyšným krémom som potrela vrch a boky torty a uhladila som boky aj vrch pomocou stierky a otočnej podložky. Nakoniec som obsypala vrch a boky torty strúhaným kokosom a dala som tortu zatuhnúť do chladničky na pár hodín. Ozdobila som jednoducho pomocou hotových čokoládových ozdôb a malín sušených mrazom.
Torta je lahodná a svieža, nenáročná na suroviny či prípravu, takže ak máte radi chuť kokosu - smelo do toho.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára