500 g jahody (čerstvé alebo mrazené, ja som použila mrazené, ktoré som potrebovala minúť)
veľa, veľa medovky - aby ju bolo cítiť treba aj 4 hrste lístkov (cca 200 kusov)
1 PL citrónovej šťavy
1 PL javorového sirupu
0,5 dl vodky (ak robíme verziu pre dospelých)
Príprava opäť veľmi jednoduchá - všetko zmixujeme a dáme vo vhodnej nádobe zmraziť. Pred podávaním pár minút necháme povoliť.
VEDOMOSTNÉ OKIENKO :
Sorbet je dezert, ktorý sa vyrába zmiešaním ľadu s cukrom alebo medom a rozdrveným ovocím (citrón, limeta, jahoda, malina, ananás, ostružina, ...), môže byť dochutený vínom alebo iným destilátom. Podiel ovocnej zložky by mal byť minimálne 25%. Podáva sa v miske alebo pohári a je sa lyžičkou.
Zmes ľadu alebo snehu s ovocím bola známa už v staroveku. Názov sorbet vychádza z arabského slova šarba), označujúceho osviežujúci nápoj. Arabi vyrábali túto lahôdku (v dobe nadvlády nad Sicíliou) zmiešaním snehu z Etny so šťavou miestnych citrónov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára