10. apríla 2022

Mangovo-bazalkový sorbet

Ďalší z mojich pokusov z ovocím a bylinkami. Mám naozaj rada netradičné kombinácie a tu som skombinovala mango, ktoré je samé o sebe aspoň pre mňa pomerne chuťovo nevýrazné a príliš sladké, s citrónovou šťavou a s chuťovo a výraznou bazalkou. Mám v pláne aj kombináciu s rozmarínom či medovkou alebo mätou, uvidím ako to chuťovo "vypáli".


Potrebujeme :

mango
bazalku (iba pár lístkov, treba pridávať opatrne)
citrónová šťava
vodka (ak robíme verziu pre dospelých)

Aj tu platí, že nejde o sorbet v pravom zmysle slova, ale tento názov sa hodí najviac. A nebojte sa kombinácie manga a bazalky, chute veľmi dobre ladia. Mango očistíme, dužinu rozmixujeme s pár bazalkovými lístkami (tu treba naopak pridávať bazalku veľmi opatrne, aby nebola dominantná na úkor manga), citrónovou šťavou (mango je samé o sebe veľmi sladké a citrónová šťava pozdvihne jeho chuť) a vodkou (iba ak robíme verziu 18+).   
 

VEDOMOSTNÉ OKIENKO :

Sorbet je dezert, ktorý sa vyrába zmiešaním ľadu s cukrom alebo medom a rozdrveným ovocím (citrón, limeta, jahoda, malina, ananás, ostružina, ...), môže byť dochutený vínom alebo iným destilátom. Podiel ovocnej zložky by mal byť minimálne 25%. Podáva sa v miske alebo pohári a je sa lyžičkou. 

Zmes ľadu alebo snehu s ovocím bola známa už v staroveku. Názov sorbet vychádza z arabského slova šarba), označujúceho osviežujúci nápoj. Arabi vyrábali túto lahôdku (v dobe nadvlády nad Sicíliou) zmiešaním snehu z Etny so šťavou miestnych citrónov.

zdroj : https://sk.wikipedia.org/wiki/Sorbet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára