Avokádo som si obľúbila iba v posledných rokoch. Je to v kuchyni naozaj vďačná surovina, ktorá sa dá využiť na slano aj na sladko. A jedna z mála potravín, ktoré môj pošramotený žalúdok dobre znáša. Najčastejšie robievam nátierku v rôznych variáciách. A keďže je práve sezóna medvedieho cesnaku - tentoraz som zakomponovala do nátierky tento prírodný podklad.
POTREBUJEME (na cca 2 porcie) :
1 ks avokádo
5-6 listov medvedieho cesnaku
soľ
čerstvo mleté farebné alebo čierne korenie
trocha limetovej alebo citrónovej šťavy (asi 1 ČL)
PRÍPRAVA :
Príprava je veľmi jednoduchá. Umytý cesnak pokrájame na menšie kúsky a spolu s dužinou avokáda, soľou, korením a citrónovou alebo limetovou šťavou zmixujeme na hladkú homogénnu zmes. Nám najviac chutí na nasucho opečenom chlebíku.
MEDVEDÍ CESNAK (Allium ursinum) - obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny.
účinky :
prečisťuje črevá
má silné antibiotické a antibakteriálne účinky
pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch – napríklad pri zápche, plynatosti či pri chronických hnačkách
odporúča sa pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
pri vysokom krvnom tlaku
pri bolestivých kŕčových žilách
zmierňuje bolesť hlavy
pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú astma alebo zápal priedušiek
môže pomôcť vypudiť z tela hlísty
je výborným posilňovačom imunity
čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a pomáha taktiež pri nespavosti
zdroj : https://zdravopedia.sk/prirodna-lekaren/bylinky/medvedi-cesnak
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára