5. apríla 2022

Rýchla avokádová nátierka s medvedím cesnakom

Avokádo som si obľúbila iba v posledných rokoch. Je to v kuchyni naozaj vďačná surovina, ktorá sa dá využiť na slano aj na sladko. A jedna z mála potravín, ktoré môj pošramotený žalúdok dobre znáša. Najčastejšie robievam nátierku v rôznych variáciách. A keďže je práve sezóna medvedieho cesnaku - tentoraz som zakomponovala do nátierky tento prírodný podklad.
 

POTREBUJEME (na cca 2 porcie) :
 
1 ks avokádo
5-6 listov medvedieho cesnaku
soľ
čerstvo mleté farebné alebo čierne korenie
trocha limetovej alebo citrónovej šťavy (asi 1 ČL)
 

 
PRÍPRAVA :
 
Príprava je veľmi jednoduchá. Umytý cesnak pokrájame na menšie kúsky a spolu s dužinou avokáda, soľou, korením a citrónovou alebo limetovou šťavou zmixujeme na hladkú homogénnu zmes. Nám najviac chutí na nasucho opečenom chlebíku.
 
 

MEDVEDÍ CESNAK (Allium ursinum) - obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny.

účinky :

podporuje trávenie a vyprázdňovanie 
prečisťuje črevá 
má silné antibiotické a antibakteriálne účinky 
pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch – napríklad pri zápche, plynatosti či pri chronických hnačkách 
odporúča sa pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení 
pri vysokom krvnom tlaku 
pri bolestivých kŕčových žilách 
zmierňuje bolesť hlavy 
pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú astma alebo zápal priedušiek 
môže pomôcť vypudiť z tela hlísty 
je výborným posilňovačom imunity 
čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 
podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a pomáha taktiež pri nespavosti 
 
zdroj : https://zdravopedia.sk/prirodna-lekaren/bylinky/medvedi-cesnak 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára