Okrem
vianočného vyprážaného kapra, ktorého miluje u nás celá rodina je losos
moja druhá najobľúbenejšia ryba. Oceňujem že nemá kosti, je rýchlo
hotový a veľmi variabilný na prípravu. Najčastejšie ho robievam iba na
prírodno, aby vynikla chuť jeho jemného mäska. Najčastejšie ho robievam
klasicky na panvici na olivovom oleji alebo zdravú verziu v parnom
hrnci.
Dnes
som zvolila pre mňa premiérovo pečenie v rúre. Do pozornosti dávam
najmä dnešnú prílohu - táto zmes zemiakov a zeleniny je ozaj výborná. Ja
zeleninu až tak "nemusím", ale túto verziu mám veľmi rada.
POTREBUJEME :
čerstvý losos
zemiaky
mrkva
červená cibuľa
cesnak
čierne olivy
cherry paradajky
olivový olej
soľ
čerstvo mleté korenie
sušený tymián
sušené oregano
citrón
PRÍPRAVA :
Najskôr
začneme prílohou. Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na menšie kusy
(ja som dnes zvolila plátky), ochutíme soľou a korením, pokvapkáme
citrónovou šťavou a necháme postáť asi 20-30 minút. Medzitým si
očistíme, umyjeme a pokrájame mrkvu, cibuľu a cesnak. Pokrájame olivy a
prekrojíme cherry paradajky.
Pekáč
pokvapkáme olivovým olejom (2-3 PL), vložíme zemiaky, na kolieska
pokrájanú mrkvu, na štvrtiny prekrojenú cibuľu, a strúčiky cesnaku.
Množstvo jednotlivých prísad nechám na vás, ja som na 3 porcie použila
asi 6 zemiakov, 1 veľkú mrkvu, 3 menšie cibule a asi 6 väčších strúčikov
cesnaku. Všetko ešte zľahka osolíme a okoreníme, posypeme sušeným
tymiánom a oreganom, premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C -
pečieme cca 30 minút, za občasného miešania. Po uplynutí tohto času
pridáme pokrájané olivy a na polovice prekrojené cherry paradajky,
zľahka premiešame a pečieme ešte 10-15 minút.
Lososa
pokrájame na porcie, umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom a
položíme kožou dolu na pekáč vyložený papierom na pečenie alebo
alobalom, ktorý tiež potrieme olejom. Ochutíme soľou a korením. V rúre
vyhriatej na 210-220°C pečieme cca 6-8 minút, podľa hrúbky lososa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára