10. apríla 2022

Šalát z pečenej červenej repy s tuniakom

Červená repa (cvikla) patrí k surovinám, ktoré som veľmi, ale naozaj veľmi dlho nemala rada. Cestu k nej som si našla len pred pár rokmi a nakoniec som si ju obľúbila. Pestujem ju v našej záhrade - je to nenáročná plodina, a ešte sa nestalo, že by sa mi neurodila.


Odporúčam každému červenú repu zaradiť do jedálnička, pretože má kopec benefitov pre naše zdravie. Mne najviac vyhovuje pečená alebo varená červená repa, doplnená napríklad slaným syrom, tuniakom, uhorkou ... myslím si, že každý si nájde svoju obľúbenú kombináciu.

POTREBUJEME (na 3-4 porcie) :

2 veľké upečené (uvarené) a očistené červené repy
1 šalotka alebo červená cibuľa
soľ
korenie
olivový olej
balzamikový ocot alebo balzamiková redukcia
ryžový ocot (alebo citrónová šťava)
sterilizovaná kukurica (voliteľné)
tuniak vo vlastnej šťave 

Tepelne upravenú a očistenú cviklu pokrájame na malé kocky, ochutíme soľou, korením a zálievkou z olivového oleja, balzamika a octu (citrónovej šťavy), premiešame, pridáme tuniaka a napríklad sterilizovanú kukuricu. Výborný je aj bez tuniaka.


... verzia bez tuniaka

VEDOMOSTNÉ OKIENKO :

ČERVENÁ REPA obsahuje 90 % vody, 7 % cukrov, veľa minerálnych látok ako je kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď, kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamín C, E, B1, betakarotén, typické červené zafarbenie spôsobuje betanín a samozrejme dôležitú vlákninu.


Dôležitú úlohu hrá pri redukčnom stravovaní. So svojou nízkou energetickou hodnotou 180 kJ/10 dkg čerstvej repy, je priam ideálnou plodinou na redukciu tuku a úpravu hmotnosti tela. Doporučuje sa i pri očistných kúrach organizmu pre svoj veľký detoxikačný účinok.

Pokiaľ zaradíte túto zeleninu k pravidelnej konzumácii 3 až 4 krát do mesiaca, doplníte telu veľmi potrebné minerály a iné potrebné látky, obohatíte si svoj jedálniček o veľmi chutné jedlá a finálny efekt konzumácie sa určite odrazí pozitívne na vašom celkovom vzhľade i zdraví.

Červená repa a organizmus :

  • dôležitú úlohu zohráva pri tvorbe a pevnosti väzivových tkanív a kostí
  • udržanie si elasticity ciev
  • mladý a zdravý vzhľad, pružná pokožka, pevné zdravé nechty
  • okysličovanie buniek
  • je výraznou stopkou starnutiu, napomáha regenerácii buniek celého organizmu - dlhovekosť
  • stimuluje peristaltiku čriev, čistí ich od toxických usadenín a prípadnej zápchy
  • priaznivo pôsobí pri tvorbe žalúdočných štiav
  • činnosti žlčníka a pečene
  • má odvodňujúce účinky na organizmus a tým podporuje čistenie tela od toxických látok
  • priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny a lymfatický systém, zdravé a silné srdce
  • podporuje tvorbu krvi, vhodná pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou
  • prevencia a súčasť liečby rakovinného bujnenia a rekonvalescenciapo jej liečbe
  • priaznivo pôsobí na imunitný systém
  • podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu.
  • má kladný vplyv na reumu
  • je cenným pomocníkom proti mykózam
  • má protisklerotické účinky
  • u žien podporuje plodnosť a počas tehotenstva kladne pôsobí na zdravý vývoj plodu
  • je ideálna pre ženy v menopauze alebo na úpravu nepravidelného a problematického menštruačného cyklu

POZOR !!!

Nedoporučuje sa jej konzumácia pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, pretože obsahuje pomerne veľa sacharózy. 

Pre veľký obsah kyseliny šťaveľovej sa doporučuje konzumovať maximálne 20 dkg denne, alebo 1 dcl šťavy. Zvýšený príjem môže spôsobiť nevoľnosť.

Po konzumácii a následnom vylučovaní dochádza k sfarbeniu moču i stolice dočervena. To je úplne v poriadku, je to dôkaz dobrej funkčnosti obličiek a celkového trávenia.

zdroj : https://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/71-cervena-repa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára