28. júla 2018

Zapekané kuracie stehienka "de luxe"

Toto je jeden z prvých receptov, ktorý som ešte ako začínajúca kuchárka pripravovala - má hádam aj 20 rokov, a stále patrí medzi naše TOP recepty. Vzhľadovo možno nič extra, ale tá chuť a vôňa sú neskutočné.




Potrebujeme (4 porcie) :

4 ks kuracie stehno s kožou
4 plátky bravčová šunka 
4 plátky syr (ja používam väčšinou Leerdammer)
250 - 300 ml kyslá smotana
1 kopcovitá polievková lyžica horčica (klasická plnotučná)
soľ
korenie
hladká múka na obalenie
1 kopcovitá lyžička mletá sladká paprika
olej 

Príprava :

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, pri kosti nakrojíme, osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi hladkej múky a sladkej mletej papriky. Z oboch strán orestujeme na panvici s rozpáleným olejom, aby sa mäso zatiahlo. Kým sa mäso opeká zmiešame kyslú smotanu s horčicou, ochutíme soľou a korením. Opečené mäso preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie (nemusí byť, ale uľahčí čistenie). 

Na každé stehno položíme plátok šunky, plátok syra a celé to potrieme smotanovo-horčicovou zmesou tak, aby bola celá šunka so syrom pokrytá zmesou (inak sa pri pečení vysuší).






















Pečieme v rúre zohriatej na 180-190°C cca 40-50 minút podľa veľkosti stehien. Vrch musí byť do zlatista zapečený a mäso mäkké.
Ako príloha sa nám najviac páči ryža, ale pokojne podľa chuti. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára